RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Це реально? Генерал оцінив ініціативу Зеленського скасувати термінову службу

Зовсім нещодавно президент України Володимир Зеленський оголосив, що з 1 січня 2024 року призов на термінову військову службу буде скасовано. При цьому чисельність ЗСУ, за словами президента, має зрости до 100 тисяч людей за рахунок контрактників.

Колишній заступник начальника Генерального штабу України, - лейтенант Юрій Думанський розповів в ефірі програми "Руно" на Апостроф TV, наскільки реалістичний такий сценарій.

"Я хочу розчарувати і президента, і тих, хто в це вірить. Справа в тому, що ми вже скасовували термінову службу в 2013 році - це не нове.

До цього ми обов'язково прийдемо, але держава має бути готовою, тому що на першому етапі це дуже затратно фінансово, адже потрібно утримувати таку велику інфраструктуру як ЗСУ та військовослужбовців за контрактом. Це має бути інша бойова підготовка, інше соціальне забезпечення, зарплати та багато іншого, що додатковим вантажем ляже на бюджет держави.

Зеленський дав період до 2024 року, тобто два роки. Перше, що я тут бачу, - це гра з електоратом: я ж думаю про вас, і мені потрібно підняти рейтинг за рахунок якоїсь теми, де я покажу результат. Друге, він хоче забрати гасло "мова, віра, армія", яке асоціюється з його політичним конкурентом.

Я розумію, що сенс у цьому рішенні є, бо у довгостроковій перспективі ЗСУ зможе заощадити на підготовці терміновиків, адже їх замінять професіонали, які знатимуть та чітко виконуватимуть свої завдання”, - прокоментував обіцянки Зеленського Думанський.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Не потрібно лякати українців, килимового бомбардування не буде - генерал Юрій Думанський