RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Монополіст "Військсервіс-волонтер" за допомогою суддів ОАСК блокує закупівлі харчування для військових ЗСУ

Міноборони з початку року й досі не може провести аукціони на закупівлю харчування для українських військових. Тендери за 12 лотами МОУ так і не відбулися через оскарження умов проведення закупівлі збоку компанії, афільованої з монополістом ТОВ "Військсервіс-волонтер".

Про це свідчать дані порталу публічних закупівель "Прозорро".

Так, ТОВ "Українська компанія "Торг-Інвест", яка є підрядником "Військсервіс-волонтеру" і не вигравала державних закупівель самостійно, з початку року в інтересах "Волонтеру", подала 24 скарги до АМКУ. Крім того, "УК "Торг-інвест" вже двічі з початку року оскаржив умови тендерних закупівель МОУ в Окружному адмінсуді м. Києва.

Скарги цієї компанії до АМКУ та суду ідентичні за своїм змістом та формальні по суті. Зокрема, сателіт "Волонтеру" у позовах просить зобов'язати МОУ інакше вказати адреси, за якими необхідно постачати продукти, або інакше прописати строки виконання зобов'язань постачальником за договором. Хоча аналогічні умови договорів МОУ були прописані у всіх тогорічних тендерних закупівлях, які виграв "Військсервіс-Волонтер". І тоді компанія та її сателіти нічого не оскаржували.

Судді ОАСК (Огурцов і Кузьменко), що розглядатимуть чергову скаргу "УК"Торг-інвест" 10 лютого, фактично підіграють "схемі" блокування тендерних процедур МОУ -на чим довший термін будуть затягнуті тендерні процедури, тим вище шанси, що Міноборони буде змушене пролонгувати минулорічні контракти на поставку їжі в армії з "Військсервіс-Волонтером".

Як писав "Цензор.нет", "Військсервіс-Волонтер" у 2021 за сприяння ексзаступника міністра оборони Ігоря Халімона, отримав від МОУ держпідрядів на 1,2 млрд грн, монополізувавши таким чином харчування ЗСУ на усі 100%. Згодом, проти Халімона і "Військсервіс-Волонтеру" ДБР відкрило кримінальне провадження та оголосило колишньому чиновнику повідомлення про підозру. "Волонтер" постачав до військових частин ЗСУ продукти харчування дуже низької якості: переморожені овочі, гнилі фрукти, наколота водою курятина тощо. МОУ, після зміни міністра, ініціювало проти "Волонтера" низку судових позовів за порушення умов договорів та постачання не придатної до вживання їжі.

У грудні 2021МОУ пролонгувало окремі харчові контракти з "Волонтером" до березня поточного року. Таке рішення було прийнято, оскільки Міноборони не встигло оголосити та провести нові тендери на харчування ЗСУ наприкінці минулого року.