RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Почули сирену - в укриття: як правильно залишити будинок і піти у безпечне місце

Фахівці розповіли, як правильно залишити будинок і піти у безпечне місце, а також про правила поведінки в укритті під час можливого обстрілу.

Рекомендації опублікувала пресслужба Центру громадського здоров’я.

Йти у найближче укриття потрібно після оголошення сигналу про тривогу (сирени, гудки підприємств, вуличні гучномовці, ТБ та радіомовлення, сповіщення у мобільних додатках). Варто також повідомити про сигнал рідних, сусідів чи колег по роботі. Необхідно допомагати іншим під час руху (дітям чи людям старшого віку). У помешканні потрібно вимкнути електроживлення, перекрити газ та воду.

В укриття слід іти з "тривожною валізкою", дводобовим запасом продуктів і води, речами першої необхідності, речами для сну (підстилки, подушки, туристичні килимки чи спальні мішки), засобами індивідуального захисту. На робочому місці в укриття слід взяти особисті документи та речі. В укриття краще не брати громіздкі речі, речі із сильним чи різким запахом, а також легкозаймисті речовини.

Заходити в укриття потрібно організовано та без паніки. Людей із дітьми потрібно розмістити в окремому відсіку чи в спеціально відведеному місці. Дітей, людей похилого віку та з поганим самопочуттям - краще розмістити біля огороджувальних конструкцій та повітроводів. У разі нестачі місць для лежання - необхідно організувати графік відпочинку.

В укритті забороняється:

- ходити по приміщенню без потреби;
- без дозволу пересувати предмети;
- самовільно заходити до службових приміщень;
- намагатися самовільно включати (виключати) агрегати спеціального обладнання;
- відкривати герметичні захисні двері;
- шуміти;
- курити;
- розпалювати відкритий вогонь

Залишати укриття можна з дозволу відповідальної особи після отримання сигналу чи в разі аварійного стану, що загрожує життю. Евакуація може відбуватися і через аварійні виходи, якщо завалений основний.

У разі завалу чи пошкодження укриття, відповідальні особи не чекаючи допомоги ззовні, мають організувати роботи щодо виходу із нього.

Евакуація з укриття виконується у наступній послідовності: на поверхню мають вийти кілька людей для надання допомоги тим, хто не може вибратися самостійно, далі евакуюються потерпілі, люди похилого віку, діти, після них - решта.

Герметичні двері (якщо є) закривають після спеціального сигналу чи при заповненні укриття, відкрити їх можна тільки після того, як небезпека мине.

Укриття з людьми потрібно двічі на день прибирати з використанням дезінфікуючих засобів.

Як укриття можна використовувати:

- спеціально обладнані бомбосховища - від звичайного підвалу вони відрізняються товстим надійним перекриттям над головою, системою вентиляції й наявністю двох (і більше) виходів на поверхню;
- підземні переходи;
- станції метро;
- паркінги.

Як повідомлялося, патрульна поліція України опублікувала правила поведінки під час обстрілів, які можуть врятувати життя та здоров'я.