RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Стосується зарплати та тривалості робочого дня: в Україні під час війни працюватимуть по-новому

На час війни в Україні трохи змінили умови взаємодії між роботодавцями та їх підлеглими. При цьому права працівників дещо обмежили. Зокрема це стосується зарплати та тривалості робочого дня.

Про це свідчать положення статті 6 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" №2136-IX від 15 березня.

Так, згідно із законодавством, роботодавець може перевести своїх співробітників із 40 до 60 робочих годин на тиждень. Іншими словами, до 12 робочих годин на день і 5 робочих днів на тиждень. Проте перевищувати 60 годин нормальна тривалість робочого тижня не може.

При цьому роботодавець зобов'язаний попередити своїх працівників про зміну умов праці. Як повідомили у Державній службі України з праці, у період дії військового стану норми частини 3 статті 32 КЗпП та інших законів України про повідомлення працівника про зміну істотних умов праці через два місяці не застосовуються. Тому попередити співробітника про те, що замість 8 годин він має працювати 12, можна будь-якої миті.

Також на ринку праці набудуть чинності ще кілька змін

  • роботодавець ні під час війни забезпечувати роботою працівників безстроково, якщо він впевнений у цьому, що знову прийнятий працівник влаштовуватиме його своїми фактичними трудовими досягненнями;
  • на час війни скасовується покарання за невчасну оплату праці.

Як громадяни можуть захиститися від беззаконня

Навіть у мирний час в Україні багато роботодавців з тих чи інших причин змушували своїх співробітників писати заяви на відпустку за свій рахунок. Нині, за умов війни, ця проблема суттєво гіперболізувалася. Однак слід пам'ятати, що відпустка за свій рахунок не може бути обов'язком працівника. Це суто його право. У зв'язку із цим таке не може відбуватися з ініціативи роботодавця.

Так, згідно зі статтями 25, 26 Закону України "Про відпустки", їхнє оформлення (без збереження заробітної плати) є правом, а не обов'язком працівника.

Надання відпусток, передбачених статтею 25 вищезазначеного закону, здійснюється роботодавцем в обов'язковому порядку з ініціативи працівника, а надання відпусток, передбачених статтею 26 Закону, здійснюється за згодою сторін.

Раніше ми також повідомляли про те, як отримати статус безробітного та соцдопомогу під час війни.