RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Буча як друга Сребрениця: експерт назвала відмінності

Геноцид українського народу, влаштований російськими окупантами, не варто порівнювати із подіями в Сребрениці, оскільки у нас зовсім різні причини воєн та значно більша кількість жертв серед цивільного населення.

Про те, чому не можна ототожнювати досвід колишньої Югославії та називати Бучу "новою Сребреницею", розповіла "Апострофу" аналітикиня фонду "Повернись живим" Марія Кучеренко.

Зараз звірства російської окупаційного війська почали прирівнювати до геноциду в Сребрениці, що відбувалось на Балканах наприкінці 20 століття. Однак, це порівняння не є коректним.

"У нас немає внутрішньоукраїнського міжнаціонального чи міжконфесійного конфлікту, а на Балканах стався розпад тоталітарної держави, кілька складових якої воювали між собою за етнічною ознакою. Тобто в нашому випадку йдеться про агресію ядерної держави проти країни з давно визнаними світом кордонами – із Кримом, Севастополем, Донецьком, Луганськом", - пояснила експертка.

Окрім цього, кількість жертв мирного населення в України значно перевищує число жертв у колишній Югославії, оскільки лише в Бучі загинуло більше людей, ніж було вбито сербами хорватів у Вуковарі. І це тільки за офіційними даними станом на 3 квітня. А ще поряд є Ірпінь, Ворзель, Бородянка, Гостомель та десятки населених пунктів, які зазнали терору з боку путінських солдатів.

У додаток до вищесказаного, можна лише здогадуватися, скільки жертв у Маріуполі та інших містах сходу, проти яких Росія продовжує агресію. Складно буде встановити, скільки людей за 8 років загинуло в Донецьку, тому що чим більше часу проходить, тим складніше знайти та ідентифікувати рештки тіл.

Кучеренко переконана, що воєнні злочини російських нелюдів на Київщині буде серйозним аргументом для цивілізованого світу не лише в тому, що стосується надання зброї чи закриття неба, а й для чесного, відвертого та жорсткого діалогу зі світом щодо того, які уроки Сребрениці та Вуковару він вивчив. Однак, здається, Захід ці уроки не засвоїв. Як відомо, наприкінці боснійської війни небо над Боснією було закрите, а українське досі ні. І наврядчи це станеться скоро, каже експертка.

Раніше "Апостроф" писав, що похоронні команди в Бучі не встигають ховати вбитих російськими нацистами.