RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Великдень 2022: історія свята та головні традиції

У неділю, 24 квітня, православні українці відзначатимуть Великдень – головне церковне свято, присвячене Воскресінню Ісуса Христа. Він є символом переходу від смерті до життя, від рабства гріха до свободи, від любові та добра.

"Апостроф" розповідає про історію, а також головні традиції свята.

Історія

Святкування Великодня пов'язане з євангельською історією про Воскресіння Сина Божого. Відповідно до Євангелія від Іоанна, Ісус Христос прийняв хресну смерть 14-го числа єврейського місяця нісана – у день, коли юдеї традиційно жертвували ягнят на свято Песах (встановлений на згадку про вихід із Єгипту).

При цьому Спаситель знав, що один з Його найближчих учнів – Іуда – зрадить Його за 30 срібників. Христос був розіп'ятий на хресті, ставши Агнцем Божим, а Його учні поховали Його в печері неподалік гори Голгофи, вхід у яку закрили великим каменем.

У неділю до Гробу Господнього прийшли дружини-мироносиці з ароматним маслом, щоб провести ритуал умащення тіла Христа. Вони побачили, що вхід у печеру відкритий, а ангел сповістив їм про Воскресіння Ісуса.

Традиції

За сім тижнів до святкування Великодня, православні дотримуються суворого Великого посту, під час якого очищаються не тільки фізично, а й духовно.

У ніч на Світле Христове Воскресіння в храмах проводять пасхальну службу, що прославляє Воскресіння Христа, примирення Бога і людини, перемогу добра над злом і життя над смертю. Віруючі приносять із собою пасхальні кошики, щоб освятити головні страви – паски, яйця та писанки, молочні продукти, м'ясо, сіль.

Після церковної служби сім'ї сідають за великодню трапезу, яку прийнято починати з паски та фарбованих яєць. У день свята вітають одне одного словами: "Христос воскрес!" - "Воістину Воскрес!".

Раніше ми писали, у чому різниця між паскою, пасхою і кулічем.