RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Тактичний ядерний удар по Україні: як врятуватися при ньому

У ході широкомасштабного наступу Росії на Україну армія агресора не гребує використовувати заборонену зброю у війні проти мирного населення. Йдеться про фосфорні бомби, а також обстріли з використанням отруйної речовини невідомого походження в Маріуполі та застосування снарядів із забороненою хімічною речовиною на Ізюмському напрямі.

Тим не менш, окупанти можуть використовувати і тактичну ядерну зброю. Про наслідки застосування цього виду озброєння розповів військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, якщо ви опинилися в зоні поразки та змогли вижити, порятунок буде тимчасовим.

"Отримана доза радіації призводить до променевої хвороби. Від її ступеня залежатиме, скільки людей ще проживе. Навіть якщо ви будете в укритті, це може лише зменшити дозу радіоактивного випромінювання", - каже військовий експерт.

Для тих, хто опинився за 15 км зони ураження, єдиною небезпекою може стати зіткнення з радіоактивними уламками, тому в жодному разі не варто наближатися до незнайомих предметів і радіоактивні опади.

Серед загальних рекомендацій при ядерному вибуху - негайно лягти на землю головою від "гриба", що росте, в якому-небудь поглибленні або за піднесенням. Якщо поруч є якесь укриття, хоч би підвал, біжіть туди. На вулиці бажано вкрити тіло якою-небудь тканиною, плащем або простирадлом, щоб уникнути попадання попелу, який сипатиметься після вибуху на ваше тіло, після чого потрібно позбутися тканини.

Звичайно, потрібно якнайшвидше евакуюватися і знайти можливість виміряти дозу випромінювання, що потрапила в організм.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Знищить все живе: чим небезпечний тактичний ядерний удар і чи можна врятуватися.