RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

У Придністров'ї неспокійно: всі подробиці про вибухи та реакція Молдови, України та Росії

У невизнаному Придністров'ї протягом двох днів лунають вибухи, але відповідальність за них так ніхто й не взяв.

Про це повідомляє ВПС.

Президент Молдови скликала засідання Ради безпеки країни, придністровська влада говорить про терористичні атаки. Україна ж називає те, що відбувається, провокацією.

Бюро реінтеграції при уряді Молдови висловило занепокоєння вибухами в Тирасполі.

"За наявною інформацією, невідомі обстріляли з гранатометів штаб структури, яка займається питаннями безпеки в регіоні. За попередніми даними, жертв та постраждалих немає, - йшлося у заяві. - Метою сьогоднішнього інциденту є створення приводів для загострення ситуації з безпекою у Придністровському регіоні, який не контролюється конституційною владою" .

Президент Молдови Майя Санду скликала найвищу раду безпеки країни, а Служба інформації та безпеки (СІБ) Молдови звернулася до громадян.

"Ми закликаємо суспільство заспокоїтися і утримуватися від поширення інформації з неперевірених джерел, що особливо розпалює ненависть і війну. Враховуючи складність ситуації, ми розраховуємо на відповідальність та критичне мислення" , - йдеться у заяві СІБ.

Київ, коментуючи вибухи Тирасполі, звинуватив Москву у провокації.

"Очевидно, що цей випадок є одним із низки провокаційних заходів, організованих ФСБ для розпалювання паніки та антиукраїнських настроїв. На думку авторів, вони мають виправдати війну на території України, або залучити Придністров'я до бойових дій. Або як територію з певним мобілізаційним резервом, чи як територію, з якою російські війська можуть здійснювати атаки на українську територію" , - йшлося у прес-релізі головного управління розвідки міноборони України.

Україна та молдавські політики давно висловлювали побоювання, що війна може торкнутися Придністров'я та Молдови.

У Придністров'ї знаходиться російський військовий контингент чисельністю близько 1500 осіб, він дислокується в регіоні з 1995 року в рамках угоди про перемир'я.

Раніше український генштаб стверджував, що у цьому сепаратистському регіоні Молдови російські фахівці нібито перевіряли боєздатність окремих мотострілецьких бригад армії невизнаної республіки. Вони не готові до ведення бойових дій, заявляли українські військові.

Зазначимо, раніше мешканці Придністров'я, міжнародно визнаного регіону Республіки Молдова, який ось уже 30 років перебуває під окупацією російських військ, звернулися до України та її Збройних сил проханням допомогти звільнитися їм від влади РФ.