RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

В Україні пояснили цінність для окупантів острова Зміїний та небезпеку для ЗСУ

Острій Зміїний має надзвичайно вигідне розташування для проведення військових операцій, тому ЗСУ потужно борються за цей клаптик суші у Чорному морі, який намагаються зайняти російські окупаційні війська.

Про те, чому контроль над ос. Зміїний вкрай важливий для окупантів та ЗСУ з'ясовував "Апостроф".

Географічне розташування острова з воєнної точни зору майже ідеальне, оскільки від від берегової лінії материкової України лише 35 кілометрів. Крім того, від Зміїного до Одеси тільки 140 кілометрів та близько 200 кілометрів до так званого "Придністров'я". А від румунського портового міста Суліна Зміїний знаходиться на відстані всього 40 кілометрів. Варто зауважити, що Румунія - член НАТО, куди Альянс направив додаткові сили на тлі ескалації конфлікту та повномасштабної російсько-української війни.

"Це дуже зручна точка підходу для підрозділів спеціального призначення або десанту у напрямку на Бессарабію або гирло Дунаю. Досить важлива опорна точка", - розповів "Апострофу" координатор групи "Інформаційний опір" Костянтин Машовець.

Також потенційні військові операції російського окупаційного війська з острова Зміїний можливі не лише в напрямку України, а й на так зване "Придністров'я", оскільки окупанти збільшили чисельність боєготовних груп у самопроголошеній державі.

"Росіяни можуть створити умови для закидання через Дунай диверсійних груп, щоб ті проникали і на територію України та, можливо, на територію південної частини Молдови, (там є 400 метрів пристані), щоб підштовхувати Придністров'я для проведення військової операції з півночі у напрямку нашого угруповання , яка дислокується в Одеській та Миколаївській областях", - пояснив "Апострофу" військовий експерт, головний редактор журналу Ukrainian Defense Review Антон Міхненко.

Таким чином, маленький та з першого погляду незахищений клаптик суші в Чорному морі перетворюється на максимально перспективний острів для проведення військових операцій.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вбитих та поранених окупантів з острова Зміїний масово звозять в окупований Севастополь.