RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Нова хвиля мобілізації не за горами: кого наступним в Україні призовуть на службу

Режим воєнного стану та загальну мобілізацію в Україні продовжили на три місяці – до 23 серпня.

"Апостроф" розповідає, кого можуть призвати у найближчі 90 днів.

Відповідно до закону "Про мобілізацію громадян", призов на військову службу проводиться у чотири хвилі. Станом на 22 травня в Україні пройшли дві хвилі мобілізації.

Перша хвиля: оперативний резерв і колишні військовослужбовці, які мають бойовий досвід або раніше служили за контрактом після 2014 року.

Друга хвиля: військовослужбовці, які проходили строкову службу або ж служили за контрактом до 2014 року.

Третя хвиля: офіцери запасу, військовослужбовці, які закінчили військові кафедри ВНЗ.

Четверта хвиля: громадяни України, у яких немає обмежень за віком або станом здоров'я.

Зазначимо, за даними Міноборони, зараз армія України укомплектована на 100%. Комплектування ЗСУ та інших військових формувань відбувається за рахунок військовозобов'язаних та резервістів. У більшості регіонів пройшли лише дві хвилі мобілізації. В даний час здебільшого призивають людей з досвідом проходження військової служби або досвідом навчання під час військового часу.

Разом з тим, з продовженням війни може виникнути потреба у поповненні сил. За словами начальника управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Романа Горбача, чергова хвиля масової мобілізації поки що не планується. Однак якщо все ж таки виникне потреба в її запуску, мобілізувати можуть не тільки офіцерів, а й сержантів, і можливо - солдатів.

У разі нової хвилі мобілізації Міноборони виходитиме з конкретних потреб ЗСУ та призов здійснюватиметься лише за військово-обліковими спеціальностями.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні планують запровадити так звану "лагідну мобілізацію" - відстрочку від призову на військову службу хочуть дати ФОП, волонтерам, водіям, які перевозять гуманітарні вантажі та деяким іншим працівникам.