RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Під обстрілами ворога: пілот розповів, як під час блокади рятували поранених бійців із "Азовсталі", відео

Українські пілоти впродовж кількох місяців блокади та безперестанних ворожих бомбардувань проводили успішну операції з порятунку ранених з "Азовсталі" в Маріуполі та доставки вантажів, розуміючи, що кожен виліт може стати останнім.

Про це розповів один із льотчиків військового гвинтокрила, його інтерв'ю опублікували в пресслужбі Сухопутних військ ЗСУ.

Спецоперацією керувало Головне управління розвідки України, яке давало важливу інформацію екіпажу, однак все відбувалось надзвичайно швидко.

"Але це і плюс, тому що всю операцію вже було сплановано ГУР. Вони давали за маленький проміжок часу багато інформації, розвідданих, яких потребував екіпаж", – пояснив український пілот.

Кожен політ до "Азовсталі" був спланований індивідуально: комусь на підготовку давали тиждень, а декому лічені години. Пілоти доправляли вантажі в глибину окупованої ворогом території більше ніж на 100 кілометрів, і вся ця відстань була під щільною ППО російського війська. У самій зоні посадки були три різні ворожі зенітно-ракетні комплекси, які перекривали район.

"Згідно тактики, математичних розрахунків, це було майже неможливо виконати. Але практика показала інакше й ми змогли… Головне для нас – знати всі природні та штучні перешкоди, щоб вони нам допомагали, а не заважали", – наголосив пілот.

Також він додав, що головнокомандувач попереджав про складність операції та можливість не повернутися живими.

"Але ми розуміли, що там (на "Азовсталі", – ред.) коїться. Що у людей не було навіть ліків, щоб надати елементарну допомогу. Ще не було боєприпасів. Тож це було вкрай необхідно зробити. Саме тому всі йшли на цей ризик, розуміючи, задля чого і кого вони це роблять", – сказав український воїн авіації.

Під час одного з вильотів у його гвинтокрил влучила російська ракета з ПЗРК, і на одному двигуні він з 20 пораненими на борту долетів до місця призначення. Однак інший вертоліт, що летів позаду, впав, і весь екіпаж загинув.

"Є купа нюансів, де пілот може ухвалити рішення не здійснювати політ. Було десять причин, чому ми могли не виконувати, але все ми виконували", – резюмував учасник спецоперації з порятунку українців із "Азовсталі".

Раніше "Апостроф" показував унікальні фото нескорених бійців "Азова" в руїнах маріупольського заводу "Азосталь", які зробив Дмитро Козацький.