RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

В Україні заборонили російську музику та книги: що говорить закон

У неділю, 19 червня, Верховна Рада заборонила російську музику в українських медіа та громадському просторі.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

За його словами, законопроект №7273-д щодо заборони російської музики в Україні підтримали 303 народних депутата. Окрім цього, як зазначає Железняк, Верховна Рада підтримала проект закону №7459, який забороняє імпорт та росповсюдження книг та іншої видавничої продукції з Росії, Білорусі та тимчасово окупованих територій.

В пояснювальній записці до законопроекту №7273-д сказано, что законом пропонується "повністю та безстроково заборонити публічне виконання, публічний показ, публічну демонстрацію, публічне сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів, які: містять зафіксоване виконання музичного недраматичного твору з текстом, здійснене співаком (співачкою), який є або був у будь-який період після 1991 року громадянином держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, за винятком колишніх громадян держави-агресора, які є або на момент смерті були громадянами України і не мають (не мали на момент смерті) громадянства держави-агресора; та/або вироблені фізичною особою та/або юридичною особою, яка на момент їх оприлюднення була, відповідно, громадянином або зареєстрована в державі, яку в будь-який час визнано державою-агресором".

Голова підкомітету з питань музичної індустрії Олександр Санченко, який був одним з ініціаторів документу, запевняв, що закон повністю та безстроково обмежить присутність творчості російських артистів в українському просторі. Окрім цього, законопроекту забороняє публічне виконання російських пісень, а також на радіо або телебаченні.

За словами Санченка, документ також сприятиме збільшенню українського музичного контенту через збільшення квот на радіо, а також завдяки запровадженню поняття національного музичного продукту, який в майбутньому підтримуватиметься грантами Українським культурним фондом.

Після того, як Верховна Рада підтримала проект закону, його норми не будуть поширюватися на російських співаків, які входять до Переліку музичних виконавців, що засуджують повномасштабне вторгнення ЗС РФ в Україну.

Один з ініціаторів законопроекту №7459 щодо заборони імпорту книг від фракції "Європейська солідарність" Володимир В’ятрович зазначав, що документ дозволить перекрити вплив "руського міру" на українське книговидання і книгорозповсюдження, як ззовні, так і зсередини країни.

Одна із норм проекту закону передбачає, що книги в Україні можуть видаватися лише українською мовою, мовами ЄС та корінних народів. Друкувати книги іншими мовами, серед яких російська, можна лише оригінальні тексти – переклади мовою країни-агресора заборонені.

Після голосування Володимир В’ятрович заявив, що Верховна Рада підтримала не лише законопроект №7459, а також №6287, який передбачає державну підтримку книгарень, що продають книжки українською мовою, а також державні сертифікати на купівлю книг для дітей.

Раніше ми розповідали, що сусідка України заборонила показ російської пропаганди.