RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Деяким українцям виплатили "зайву" пенсію: чи треба повертати та як це зробити

Іноді пенсіонер може отримали більшу виплату, аніж йому належить. Такі ситуації виникають найчастіше через те, що людина не повідомила про зміну свого статусу у ПФУ. Тому українських пенсіонерів змусять повернути зайві нарахування.

Читайте також: Як внести зміни до пенсійної справи онлайн: інструкція від ПФУ

Про це пишуть у ТСН.

Таке може статися, наприклад, коли пенсіонер знову вийшов на роботу чи став підприємцем. За таких умов він має поінформувати Пенсійний фонд про свою діяльність, тому що це впливає на доплати та надбавки, зокрема, за додаткові роки страхового стажу.

Якщо пенсіонер не працює й утримує дитину до 18 років, то йому виплачують надбавку. Коли ж він влаштується на роботу, то цих додаткових коштів позбавляють. Так само й у ситуації з виходом на пенсію за вислугою років: якщо отримувач виплат влаштувався знову на таку ж роботу, то пенсійні виплати призупиняються.

До того ж на пенсію впливає місце проживання та його зміна. До прикладу, пенсіонери, що живуть у Чорнобильській зоні, отримують доплати, але якщо вони звідти переїдуть, то додаткові виплати зупиняться.

Також виплату пенсій можуть скасувати через зміну статусу її одержувача. Припустимо студент на денній формі навчання у віці до 23 років отримує пенсію через втрату годувальника, але якщо він припинив навчання чи перевівся на заочну форму, то виплати він не буде отримувати.

У Пенсійному фонді наголошують, що про зміну статусу пенсіонер зобов'язаний повідомити протягом 10 днів, навіть якщо він забув чи не захотів інформувати органи ПФУ, то в будь-якому разі правда з'ясується, оскільки у Фонді постійно звіряються із державними реєстрами. І якщо там виявлять переплати, то пенсіонеру доведеться повертати гроші одноразовою виплатою або відрахуваннями з майбутніх пенсій.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що деяким пенсіонерам піднімуть виплати у липні. Декому навіть на 1000 гривень збільшать пенсію.