RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Що робити, якщо військкомати ігнорують право на відстрочку: пояснення юристки

Окрема категорія громадян України має право на відстрочку під час загальної мобілізації, але при підтвердженні права на це українець може стикнутися із рядом перешкод, що створюють військкомати.

Адвокатка Анастасія Іванченко розповіла що робити, якщо військкомати ігнорують право на відстрочку.

Так, не підлягають призову під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину або чоловіка із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини/чоловіка із числа осіб з інвалідністю I чи II групи. Це прописано в 11 абзаці ч.1 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Але на практиці бувають такі випадки, коли військкомат взагалі відмовлявся приймати у призовника заяву із доказами, що людина має право на відстрочку, мотивуючи це тим, що нібито призовник хоче їх "підставити". Також бувають й такі випадки, коли військкомат:

  • Приймав документи, але відмовлявся ставити відмітку про прийняття документів;
  • Приймав документи, але відмовлявся видавати довідку, яку вже склали, на руки;
  • Вимагав надати інші непотрібні у цьому випадку документи: довідку про здійснення догляду за особою, що має інвалідність, довідку про компенсацію грошових коштів або рішення про встановлення опіки над недієздатною особою. У військкоматі плутали підстави, які передбачені 11 абзацом з підставами, які передбачені 10 та 12 абзацом ч.1 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".
  • Ігнорував наявність такої підстави, називаючи її "неважливою підставою", хоча у призовника є на це право.

"На моїй практиці, дієвими заходами були адвокатські запити і скарги (багато скарг). Ці способи, на практиці виявляються дієвими, в чому я переконалася неодноразово, - в результаті ми відстояли позицію клієнтів, а клієнти отримували довідку про відстрочку на підставі абз.11 ч.1 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", - зазначила юристка.

За її словами, при звертанні до військкомату адвоката, у якого підзахисний - військовозобов’язаний, співробітники більш активно починають реагувати на порушення прав військовослужбовців та належним чином оперативно реагувати для усунення порушень.

Нагадаємо, адвокат уточнив юридичні тонкощі щодо "повістки з військкомату".