RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Як не зіпсувати врожай смородини: головні помилки садоводів

Смородина є невибагливим і лояльним до помилкок садівника рослиною, проте є речі, які можуть перекреслити всі надії на відмінний урожай.

Експерти дали кілька порад українцям для збереження кущів на дільницях.

Правильна посадка

Новачки-садівники купують дорогі імпортні саджанці або вибирають сорти за красою та розміром ягід, всіляко ігноруючи характеристики самої рослини. Чим ближче до вашої ділянки вирощувалися саджанці і виводилися сорти - тим краще буде плодоносити смородина, оскільки рослина вже пристосована до цих умов. Європейські сорти та саджанці з південних розсадників постійно підмерзатимуть узимку в українських умовах, бо вони звикли до м'якшого клімату.

Азотні підживлення

Цей вид підживлення вважається одним із найважливіших, оскільки смородині необхідно нарощувати свою вегетативну масу. Ви можете нашкодити рослині, якщо внесете азот у середині або наприкінці літа, оскільки це призведе до стимуляції активного зростання молодих пагонів. Передозування азотом призведе до зростання зелені на шкоду плодоношенню і спровокує появу борошнистої роси. Якщо ви хочете, щоб смородина зупинилася у рості, підживлюйте її добривами, у тому числі хлористим амонієм.

Поливи

Якщо ви поливатимете кущі через день - отримаєте загнивання кореневої системи, розвиток грибкових і бактеріальних хвороб. 3-4 відра води під кущ один раз на тиждень цілком достатньо, якщо у вашому регіоні посушлива погода.

Прибирання опалого листя

Якщо ви залишатимете на ділянці опале листя та ягоди, і залишатимете їх під кущами після врожаю – спровокуєте розвиток хвороб та шкідників, які занапастять рослину. Найкращий засіб захисту рослин – це профілактика та своєчасне прибирання.

Раніше ми розповідали, як садівникам отримати шикарний урожай капусти.