RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Як удобрити цибулю в липні та навіщо: важливі поради городникам

Щоб отримати хороший урожай міцної цибулі, потрібно в липні внести правильні добрива та прибрати азотисті речовини.

"Апостроф" розповідає про хитрощі городників щодо того, як правильно удобрювати цибулю.

Цей овоч висаджують навесні, а у липні на рослині починають формуватися головки. Для самостійного дозрівання культури варто забрати азотисті речовини. Натомість необхідно удобрювати цибулю фосфором та калієм, що є у золі. Також важливо попадання променів сонця на цибулину, тому слід забрати всю зайву землю з його верхньої частини.

Рецепт добрива

Приблизна витрата добрива - близько 10 літрів на 2 квадратні метри грядки:

  • 30 г аміачної селітри, 60 г суперфосфату і 30 г хлористого калію, розведених в 10 літрів води;
  • 1 ст. л. солі, 1 ст. л. аміачної селітри та 10 г 1% йоду, розчинених у 10 літрів води;
  • 2 ст. л. нітрофоски, на 10 літрів води;
  • 100-150 г деревної золи на 10 літрів води.

Необхідно 1/3 відра м'ятої зелені бур'янів або кропиви залити 3 літрами води, додати столову ложку дріжджів, а потім настояти дві-три доби. Перед застосуванням розбавити до 9 літрів водою.

Якщо цибулі не вистачає калію, то листя починає жовтіти. Коли не вистачає фосфору, то у цибулі сохнуть верхівки, тому їх треба зрізати, аби не забирали сили у цибулини.

Також є хитрість у поливі цієї рослини: поливати варто, коли ґрунт повністю стане сухим, а переставати поливати зовсім рекомендується, коли з'являться жовті "пір'я" у рослини. На цибулю не повинен потрапляти дощ, тому щоб рослина залишалася сухою і довше зберігалася, необхідно накривати її плівкою при опадах.

Врожай буде багатим лише за достатньої кількості ультрафіолету. Бур'яни також слід прибирати в обов'язковому порядку, інакше вони обмежать кисень цибулі і вона повільніше зростатиме.

Нагадаємо, частину врожаю дачники зможуть зібрати вже у липні, який обіцяє бути дуже спекотним. А щоб грядки не пустували їх можна засадити новими культурами, такими як цибуля, салат або бобові.