RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Як не посваритися з ріднею, з якою з'їхалися через війну: поради психолога

Унаслідок повномасштабної російсько-української війни понад 8 млн українців стали внутрішньо переміщеними особами - частина з них переїхала жити до родичів. Водночас таке проживання спричиняє немало стресових ситуаціях, зокрема, через різницю поколінь, брак особистого простору та відсутності внутрішнього ресурсу.

Сімейна психологиня та аналітично орієнтована психотерапевткиня Ання Вершебнюк розповіла, як можна вживатися з родичами під одним дахом.

Головне під час спільного проживання з родичами вибудувати особисті кордони, тобто чітко окреслити, куди іншим "вхід" заборонений, наприклад, родичам не дозволено втручатися у ваший стиль життя, пити з вашого горнятка чи вказувати, що їсти.

"Дітей теж слід вчити захищати свої кордони. Наприклад, старші родичі дуже люблять обійматися. Якщо дитині це неприємно чи дратує, поясніть їй, що про це слід говорити: "Бабуся, давай менше обійматися. Іноді мені зовсім цього не хочеться", – порадила психологиня.

Порушенням особистих кордонів можуть бути не тільки дії, а й слова, наприклад, непрохані поради по типу "тобі варто вже вступити в шлюб", "уже прийшов час народжувати дітей", "якби ти їв/їла менше солодкого, то й фігура була б краща".

"Якщо раніше ви вже просили не давати небажаних порад, але вас не чують, то не витрачайте часу на доведення власної думки. Не сперечайтеся. Краще подякуйте за рекомендацію та робіть, як вважаєте за потрібне", – порекомендувала Анна.

Також важливо ділити обов'язки - про це взагалі потрібно домовлятися на початку спільного проживання. Однак варто не тиснути на людину, а пропонувати, а якщо той варіант, який ви пропонуєте, не підходить родичу, то він може обрати інший.

"Заохочення через позитив – хороша стратегія. А від вимог та ультиматумів слід відмовитися. Важливо, щоб розподіл задовольняв всіх. Інакше система не буде працювати", - наголосила психологиня.

Ще одна тема, навколо якої постійно виникають конфлікти, це родинний бюджет. Для мирного урегулювання питань можна сформувати список основних витрат, наприклад, продукти, комуналка, побутова хімія, пальне і так далі. Якщо ж частина родина не може фінансово підтримувати сімейний бюджет, то є чудовий варіант - компенсувати це додатковими обов'язками.

"Грамотний розподіл фінансів має викликати відчуття справедливості у кожної сторони. Тоді сварок не буде. Але не забувайте, що домовленості з часом можуть переглядатись. Особливо якщо одна зі сторін незадоволена. Правила мають влаштовувати всіх. Інакше непорозумінь не оминути", – пояснила Вершебнюк.

Ще декілька загальних порад для тих, хто вимушено проживає з родичами:

  • контролюйте емоції;
  • не вибачайтесь у тоді, коли не відчуваєте провини, але обов'язково обговоріть ситуацію;
  • не тікайте від конфлікту;
  • вибудовуйте якісну комунікацію не з примусу, а за згодою сторін.

Раніше "Апостроф" писав, як допомогти дитині в умовах війни. Психологиня назвала десять порад.