RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Коли оптимально збирати цибулю з грядки і що робити, якщо очікуються затяжні дощі

Аби цибуля довго зберігалася протягом року за нею потрібно не лише правильно доглядати під час дозрівання, а знати коли та як потрібно збирати коренеплоди.

Про те, коли збирати цибулю з грядки та що робити, коли очікуються затяжні дощі, розповідає "Апостроф", з посиланням на "Твоя дача".

Головною ознакою дозрівання цибулі є пожовтіння та вилягання її "пір'я" на землю. Окрім цього на коренеплоді повинна бути "сорочка", що сформувалася на поверхні цибулини з підсохлих лусочок, еластична шийка з мінімальною кількістю вологи всередині, а також досить рідка та суха "мочка" цибулі. Як правило, від моменту висівки до дозрівання проходить 80-90 днів.

Якщо цибуля ще не дозріла, але очікуються затяжні дощі, які можуть спричинити загнивання овочів, необхідно вжити деяких заходів. За можливості, потрібно вкрити цибулю від води плівкою або щільним спанбондом, зробивши парник, в якому обов’язково потрібно залишити відкриті торці для безперешкодної циркуляції повітря.

Окрім цього, за тиждень-два до опадів можна вручну пригнути "пір'я" цибулі до землі, тим самим прискоривши процес дозрівання та зібрати урожай до випадання опадів.

Як правильно збирати врожай цибулі на зберігання

За 2 тижні до збору врожаю, необхідно припинити поливати цибулю. Якщо цього не зробити, то може початися вторинне зростання - цибулини почнуть повторно пускати "стрілки". Окрім цього, зайва волога може призвести до водянистості цибулі та її поганого зберігання.

Витягувати цибулю можна руками і розкладати прямо на грядці, обрізати нічого не потрібно – коренеплоди мають підсохнути. Потім необхідно розсортувати цибулини і на зберігання залишити тільки здорові овочі без ознак порчі. Сушити цибулі необхідно під навісом, бажано із гарною циркуляцією повітря, протягом 2-3 тижнів. Після того, як цибуля повністю підсохне, у неї можна буде обрізати пір’я, залишивши їх до 4-5 см, і злегка підрізати коріння.

Раніше ми писали, що посадити на городі у липні.