RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Компенсація за пошкоджене житло: як подати заявку і чи варто поспішати робити ремонт

Юристи радять українцям не поспішати із самостійним відновленням зруйнованого війною житла, щоб мінімізувати ризики відмови у компенсації, та розповіли про механізм подачі заявки на державне відшкодування.

Про це розповів адвокат Олег Борійчук, пише УНН.

Так він прокоментував ухвалення парламентом у першому читанні законопроєкту №7198, покликаного врегулювати виплату українцям компенсацій за зруйноване чи пошкоджене житло. Експерт переконаний, що доки документ не буде ухвалено у цілому - краще не робити ремонти самостійно.

Після того, як закон запрацює, в Україні створять спеціальну комісію з оцінки збитків для подальшої компенсації.

"Поки даний законопроєкт не набув чинності, я би не радив відновлювати своє житло, тому що виникає тоді складність в оцінці, фіксуванні первісного стану. І щоб в комісії не було підстав для відмови в задоволенні заявленого розміру компенсації, доцільніше дочекатися цього законопроекту", - наголосив експерт.

При цьому вже зараз можна подавати заявки на відповідну компенсацію, зокрема дистанційно, через портал "Дія". У розділі "Послуги" міститься пункт "пошкоджене майно". Після створення комісії - у паперовому вигляді заяви можна подати через ЦНАПи. Якщо документи є в електронних реєстрах, то паперові документи подавати не потрібно, вони автоматично "підтягнуться".

"Створений портал Офісом Генерального прокурора warcrimes.gov.ua. Там збираються всі докази воєнних злочинів, це юрисдикція міжнародного права. Це не обов’язково, але туди не зайвим буде повідомити, що внаслідок воєнних дій було знищено житло чи іншу нерухомість. Там є окрема форма і по підказках можна розібратися", - зауважив юрист.

Фіксувати пошкодження потрібно максимально детально (фото та відео), треба знайти свідків, які зможуть розповісти, як саме було пошкоджено майно.

За майбутнім законом, право на компенсацію матимуть громадяни України - власники об’єктів нерухомості; особи, що здійснили інвестування чи фінансування будівництва житла, якщо воно ще не введено в експлуатацію; члени житлово-будівельних кооперативів, які придбали квартиру або інше житлове приміщення і ще не оформили право власності; спадкоємці вищевказаних осіб.

Документи, необхідні для отримання компенсації:

  • документ, що підтверджує право власності, що підтверджує інвестування та фінансування будівництва житлового майна;
  • документ, що підтверджує членство громадянина в житлово-будівельного кооперативі;
  • якщо нерухомість успадковується, то мають бути документи, які підтверджують смерть власника постраждалого об’єкту;
  • якщо особа належить до категорії пріоритетного права на одержання компенсації - треба надати документи, що це підтверджують (пріоритетне право матимуть багатодітні родини, особи з інвалідністю 1-ї і 2-ї групи, учасники бойових дій і особи з інвалідністю на тлі війни);
  • звіт з оцінкою вартості відновлення за умови, що пошкоджений об’єкт підлягає відновленню (якщо не підлягає – звіт про обстеження неможливості відновлення об’єкта нерухомості).

Звіт про оцінку майна зазвичай готують суб’єкти оціночної діяльності, які внесені у відповідний реєстр.

За законопроєктом, подавати документи можна як під час воєнного стану, так і після, але не пізніше 90 днів з дати його закінчення.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що змінилося в нарахуванні субсидії під час війни.