RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Як отримати статус переселенця, якщо немає реєстрації на окупованій території

До початку повномасштабної війни, розв'язаної Російською Федерацією у лютому 2022 року, статус "внутрішньо переміщеної особи" (ВПО) отримували українці, які виїхали з окупованих територій Донецької та Луганської областей та кримського півострова. З 24 лютого їх побільшало.

Про це повідомляє "Апостроф".

З цим статусом українці мають право на отримання допомоги від держави та різних міжнародних організацій. У деяких ситуаціях статус можна отримати без офіційної реєстрації місця проживання на тимчасово окупованих територіях.

Як отримати статус ВПО, якщо немає реєстрації на СОТ

Для цього спочатку людині потрібно звернутися до структурного підрозділу з питань соцзахисту населення або уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради/центру надання адмінпослуг (на час воєнного стану).

Другий крок - надання доказу, який би підтвердив, що людина проживає на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, на день виникнення обставин, що спричинили внутрішнє переміщення.

Відзначимо, людині не обов'язково потрібно оформлювати статус "внутрішньо переміщеної особи", оскільки це є правом, а не обов'язком. Але саме від цього залежать майже всі державні виплати. Крім того, міжнародні організації раніше виділяли допомогу абсолютно всім, а тапер підтримують лише певні категорії, серед яких ВПО.

Нагадаємо, у додатку "Дія" з 19 квітня з'явилася функція оформлення фінансової допомоги внутрішньопереміщеним особам, пов'язаним із орендою житла.