RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Виробництво свинини у світі скорочується: названі фактори

Скорочення свинарства почалося у США та Євросоюзі. На ринкову ситуацію впливає скорочення виробництва цього м'яса, а також зростання собівартості продукції. Водночас попит на свинину продовжує зростати.

Про це повідомив аналітик аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка.

Так, станом на 1 червня, поголів’я свиней у США становило 72,5 мільйона, що на 1% менше, ніж рік тому. Також на 1% менше за минулий рік ринкові запаси живця свиней. Американські фермери збільшили кількість свиноматок на забій, а поголів’я свиней може скоротитися вже найближчими тижнями.

На ринку Європи прогнозується скорочення виробництва цього м'яса на 4,7% цьогоріч. Внутрішнє споживання в ЄС також може зменшитися на 3,3%, тобто 31,7 кг на душу населення. Також причинами падіння виробництва аналітик вважає: зростання занепокоєння щодо стану навколишнього середовища, скорочення експортних перспектив до Китаю, стабільний ріст витрат на виробництво, а також нові спалахи африканської чуми свиней.

Через нові спалахи африканської чуми свиней у Нижній Саксонії - найбільшому регіоні з вирощування свиней у Німеччині, є вірогідність продовження скорочення виробництва в ЄС. У Німеччині вже зараз фіксується скорочення поголів’я до рівня 1990-го року.

Також африканська чума зафіксована у промислових стадах свиней у Північній Італії, наближається до Франції та Нідерландів. Європейська комісія вважає, що виробництво свиней значно скоротиться у Німеччині (-14%), Італії (-7,5%) та Польщі (-14%), а експорт з ЄС скоротиться на 9,6%. Водночас у Єврокомісії сподіваються на збільшення продажів цього м'яса з Європи до Японії, Філіппін, США та Австралії (+20%).

"За рахунок того, що ЄС значно просідає у виробничому циклі свинини і не зможе наростити темпи експорту, США мають можливість знову почати активно завозити свою свинину до Китаю. А враховуючи те, що наразі поголів’я в США скорочується, ціни на внутрішньому ринку будуть тільки зростати, що в свою чергу може активізувати роботу галузі в майбутньому", - заявив Гопка.

Нагадаємо, через повномасштабну війну та окупацію частини територій Росією, в Україні не тільки подорожчав ряд продуктів, а й упав попит на деякі з них.

Раніше ми писали, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин розповіла, що ціни на овочі в Україні будуть падати в міру надходження нового врожаю, а вартість м'яса та молочних продуктів залишиться майже незмінною або також знизиться.

Раніше ми писали, у Київській області дві свині загинули від африканської чуми. Місцевих мешканців просять уважно стежити за станом тварин.