RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Чи буде зима для українців теплою? Експерти оцінили загрозу зриву опалювального сезону

У червні 97,6% побутових споживачів України стали клієнтами "Нафтогазу", а вже в липні компанія підтвердила технічний дефолт. Держава розраховує на власний видобуток газу, тому колапсу енергетичної системи під час опалювального сезону не очікується.

"Апостроф" з'ясовував ситуацію з "Нафтогазом".

Майже все населення України перевели до "Нафтогазу", тому що жоден із постачальників газу не зміг підписати з ним конктракти через жорсткі вимоги уряду. І оскільки НАК є "постачальником останньої надії" на роздрібному ринку, то всі клієнти інших компаній перейшли до неї.

За таких умов, якщо б "Нафтогаз" опинився в ситуації, в якій він не зміг би забезпечувати газом побутових споживачів, то це могло б призвести до повного колапсу енергетичного сектору України. Особливо із врахуванням енергетичної кризи в Європі через російський саботаж.

Однак керівник спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцевав важає, що такого сценарію не варто очікувати, адже навіть дефолт "не вплине на технологічну діяльність підприємства і, зокрема, на постачання газу споживачам", але все ж він зменшить інвестиційну привабливість "Нафтогазу" та можливість залучення коштів у майбутньому.

"Це мало вплине на забезпечення газом споживачів. Ситуація з ресурсами сьогодні досить позитивна. Україна може себе забезпечити найближчої зими газом на 90-95%", - зазначив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко

За словами Омельченка, розрахунки уряду про закачування до сховищ 19 мільярдів кубометрів газу для проходження опалювального сезону не були повністю коректними, адже не враховували тенденцій попиту на газ.

"Ці розрахунки не враховують значного падіння попиту на ринку природного газу. Після початку широкомасштабного вторгнення споживання скоротилося приблизно на 35%", - сказав він, маючи на увазі, що така значна кількість газу не потрібна Україні.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Постачальник останньої надії: до чого приведе дефолт "Нафтогазу"