RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Які кущі можна посадити в серпні і як доглядати город наприкінці літа: 8 порад дачникам

Усі дачники, городники й садівники активізуються у серпні, адже у цю пора потрібно не тільки збирати врожай, а й потурбуватися про наступний.

Досвідчені дачники поділилися з УНІАН головними порадами щодо збирання врожаю та догляду за рослинами.

Щеплення і обрізка дерев

Деревам потрібно робити щеплення у червні, липні та серпні, а потім стежити, чи вони приживаються. Тих, хто не виправдовує очікувань, краще прибрати з дерева.

Після збору врожаю варто перевірити дерево на наявність шкідників, після чого вирізати вертикальні пагони, а частину з них нахилити горизонтально і підв'язати до міцних гілок - ця процедура збільшить майбутній врожай.

Догляд за виноградом

Грона винограду варто зрізати секатором або ножицями. Якщо у вас середні чи пізні сорти, то їх пора підгодувати фосфорно-калійними добривами і вкоротити їм верхівки лоз на 20 см. Крім того, можна обірвати зайве листя - нехай ягідки наливаються від яскравого сонця.

Догляд за малиною

У серпні слід видаляти всі зайві пагони й стебла, які вже дали плоди. Наприкінці місяця треба висаджувати нові саджанці, але обов'язково подалі від смородини і вишні, щоб вони не конкурували за поживні речовини.

Догляд за смородиною і аґрусом

Цього місяця варто приділити чимало уваги цим рослинам: зібрати врожай, видалити хворі пагони, розпушити ґрунт, позбутися бур'янів, перевірити наявність шкідників і, якщо треба, боротися з ними. Водночас необхідно поливати кущі регулярно за умови спекотної погоди.

Підготовка до осіннього висаджування

Як підготувати ями для осіннього висаджування:

  • викопати яму,
  • покласти на дно дренаж,
  • внести компост чи перегній,
  • удобрити ґрунт мінеральними речовинами,
  • вбити кілок для підв'язки дерев.

Посів овочів і зелені

Порожні грядки гріх не зайняти скоростиглими культурами: кропом, петрушкою, салатом, редькою тощо. Якщо ви маєте теплицю, то варто висадити редис, цибулю, горох, брокколі, ранні сорти огірків і низькорослих томатів.

Боротьба зі шкідниками

У серпні активізується хвороба фітофтора на томатах, перцях і баклажанах, тому потрібно уважно стежити за станом рослин і обробляти їх від інфекцій.

Пасинкування і підживлення овочів

Досвідчені дачники знають важливість видалення бічних пагонів і суцвіть на помідорах - це обов'язкова процедура. Також варто підживити рослини (помідори та огірки) пташиним послідом для прискорення дозрівання вже наявних плодів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як правильно саджати полуницю в серпні.