RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Школи в умовах воєнного часу: хто обирає формат навчання

В Україні 1 вересня 2022 року влада обіцяє забезпечити можливість навчання у школах дітей під час війни у двох форматах: очному та дистанційному. Батьки не до кінця вдоволені ні тим, ні іншим.

Про це пише "Апостроф", посилаючись на опитаних громадян, які мають учнів.

Так, в умовах воєнного часу Міністерство освіти дало право вибору місцевій владі і залежно від ситуації з безпекою у кожному окремому населеному пункті організовувати очне, дистанційне чи змішаний формат навчання.

Зокрема, опитані столичною мерією батьки, воліють відправити дітей у школи. 70% обрали очний формат, решта боїться за безпеку дітей і виступає за онлайн-навчання.

Кожен із варіантів має мінуси. Щодо онлайн навчання - у батьків залишаються питання до якості освіти, які виникли ще під час карантину, коли діти навчалися вдома.

"Не знаю для кого як, але для нас дистанційка в період карантину - це просто був жах. З Zoom постійно "вилітали" то учні, то вчителі, домашні завдання не завжди доходили в месенджерах. Ну а фізкультура, трудове навчання в онлайні - взагалі особливий вид збочення. Але найголовніше, що в такому сумбурі пояснення кожної нової теми було дуже ускладнене. І виходить, що в ролі вчителя доводилося бути мені після роботи. Розумію, що онлайн - необхідність, особливо там, де зараз йдуть активні бойові дії, але давайте будемо чесними: якість таких уроків бажає кращого", - розповіла матір столичного п'ятикласника Оксана.

Дистанційне навчання вимагає додаткових затрат, також можливі технічні труднощі. Не у всіх населених пунктах є нормальний інтернет, а в сімей не завжди достатньо коштів для купівлі необхідних гаджетів.

"У мене троє дітей. Купити кожному хоча б по смартфону, не кажучи вже про ноутбук, я не можу. Тому онлайн навчання - не варіант. Не варіант і офлайн: не уявляю як узимку вся школа на 2 тисячі дітей дружно одягається і за 10 хвилин проходить до бомбосховища. Тому доводиться залишатися у Берліні, де мої діти можуть відвідувати звичайну школу", - розповіла чергінівчанка Вероніка, що наразі виїхала у Німеччину.

Питання до очного навчання - очевидне. Батьки не впевнені, що їхні діти дійсно будуть у безпеці. Зокрема, на сайті президента з'явилася петиція із вимогою заборонити очне навчання у всіх навчальних закладах України до кінця війни. Вона набрала необхідні 25 тисяч голосів і президент пообіцяв, що доручить уряду "опрацювати пропозиції".

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Навчання під бомбами: хто відповість за безпеку дітей у школах