RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Кого зараз забирають на війну насамперед: важлива інформація

Під час загальної мобілізації в Україні у громадян нашої країни виникають питання щодо цього питання. Проблема в тому, що багато законів та підзаконних актів, які повинні все це регулювати, вже давно застаріли.

Про те, кого забирають на фронт у першу чергу, повідомляє 24 канал.

Адвокат Віолетта Монастирська заявила, що черговість призову на військову службу залежить від навичок та кваліфікації громадян, а також від того, скільки військових потрібно тій чи іншій військовій частині.

Для комплектування військових частин обов'язковою вимогою є наявність досвіду проходження військової служби або навчальних зборів за відповідною військово-обліковою спеціальністю, але основна перевага надається резервістам та учасникам бойових дій, у т.ч, бойових дій на Донбасі.

У свою чергу адвокат Катерина Аніщенко розповіла про поняття "хвиля мобілізації". Вона зазначила, що в законодавстві немає поняття "хвилі мобілізації" - його не знайти в указі Президента України №69/2022 "Про загальну мобілізацію", Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Закон України" Про військовий обов'язок та військову службу ".

У цих законах йдеться про те, що захист Вітчизни є конституційним обов'язком кожного громадянина, і це справа всього народу. Кожен громадянин України зобов'язаний у разі військової загрози стати на захист рідної країни.

Іншими словами, ні про які хвилі та черги в них не йдеться. І хоча перевага надається особам із бойовим досвідом, це не означає, що без досвіду не мобілізуватимуть, заявила Аніщенко.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чи можуть викликати у військкомат без повістки, наприклад, телефоном.