RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

День Незалежності України збігся із півріччям війни: що треба знати про свято

Вже 31 рік поспіль 24 серпня українці відзначають День Незалежності України - головне національне свято, яке ознаменувало відновлення української державності. Цьогоріч на цю дату припало й півріччя повномасштабної російсько-української війни.

"Апостроф" розповідає про історію свята Дня Незалежності України й цікаві факти про нього.

Історія Дня Незалежності України

16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР під тиском громадськості, яка боролася за незалежність України, прийняла Декларацію про державний суверенітет України - у цей день український парламент ухвалив постанову Про день проголошення незалежності України, і його вирішили відзначати 16 липня. У постанові йшлося:

"Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки постановляє:

Вважати день 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України".

На тлі цих подій уже 17 березня 1991 року провели єдиний в історії СРСР Всесоюзний референдум про збереження СРСР. Разом з цим в Україні розпочалося республіканське консультаційне опитування з запитанням: "Чи згодні ви, щоб Україна була у складі Союзу Суверенних Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України?". Ствердно відповіли на нього 80% опитаних. Ініціював опитування Народний рух України.

Саме референдум і опитання стали визначальними кроками до повної незалежності України.

Пізніше, 18 черпня 1991 року, у перелік святкових днів внесли дату "16 липня - День Незалежності України. Однак через місяць відбувся Серпневий путч - невдалий замах так званого "Державного комітету з надзвичайного стану" позбавити влади Михайла Горбачова, аби зберегти СРСР у попередньому вигляді.

Унаслідок цього 24 серпня 1991 року на позачерговому засіданні Верховна Рада ухвалила Акт проголошення незалежності України. Цей історичний документ звучить так:

"Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв’язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року,

– продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні,

– виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами,

– здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує:

Незалежність України та створення самостійної української держави – України.

Територія України є неподільною і недоторканною.

Віднині на території України мають чинність виключно Конституція і закони України.

Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення".

З того моменту 24 серпня вважається офіційним Днем Незалежності України, його ще називають днем відновлення незалежності України, адже українська традиція державотворення сягає глибоко в історію на тисячу років.

1 грудня 1991 року українці майже одноголосно підтримали проголошення незалежності на референдумі. 90,32% учасників референдуму відповіли "Так".

Як святкують День Незалежності в Україні

До Дня Незалежності України проводять урочистості в кожному населеному пункті, а й найбільших містах, зокрема в Києві та Одесі, відбувається військовий парад. Перший провели в 1994 році, а наступні в 1998, 1999, 2001, 2003, 2004, 2008, 2009, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 та 2021 роках.

Цьогоріч замість параду на головній вулиці Києва українці можуть бачити виставку знищеної ворожої техніки - техніки російських окупантів.

Військовий парад до 30 річниці Дня Незалежності України в КиєвіФото: Апостроф / Роман Пєтушков

Цікаві факти про незалежність України

  • Польща першою визнала незалежність України;
  • Україна - найбільша країна Європи за площею;
  • Гривню - національну валюту України - ввели в обіг 2 вересня 1996 року;
  • Українська Конституція вважається найдавнішою у світі. Йдеться про Конституцію Пилипа Орлика, офіційно проголошену у 1710-му році;
  • Україна відмовилася від ядерної зброї, на період визнання незалежності вона мала третій за величиною у світі арсенал;
  • Збройні Сили України - найбільша і єдина армія в Європі, яка веде бойові дії у війні.

Раніше "Апостроф" зібрав найкращі привітання й листівки до Дня Незалежності України.