RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Як підготувати першокласника до школи під час війни: важливі поради батькам

Початок нового навчального року завжди є хвилюючим етапом як для батьків, так і дітей, особливо це стосується першокласників. Цього року, окрім переживань, як дитина адаптується до нових умов та колективу, батьки змушені хвилюватися ще й за безпеку свого чада, через війну, яку Росія розв'язала проти України.

Як хоч трохи пом'якшити цей нелегкий період розповідає вчителька початкових класів Олена Лукаш, інформує lviv.media.

Так, за її словами, хвилювання батьків – нормальне явище, проте не потрібно переносити власні переживання на дитину. Необхідно створити для дитини відчуття, що школа – це безпечне та цікаве місце, а вчитель – друг, який завжди допоможе у складній ситуації.

“З досвіду я бачу, що часто дітки на початку бояться вчителя, бояться помилитися, щось запитати чи попросити про допомогу. І дуже добре, якщо батьки допоможуть дитині позбутися цих страхів ще перед школою”, — пояснює Олена Лукаш.

Вона наголошує, що залякуючі фрази про те, що вчителька сваритиме через якусь провину чи з дитиною ніхто не дружитиме, якщо вона буде "погано поводитись", неприпустимі. Замість цього, варто розповісти дитині, як багато нового та цікавого вона дізнається та скільки нових знайомств отримає.

“Діти мають знати, що у школі вони у безпеці, що це місце, де можна бути щасливим, а не тільки отримувати покарання”, — підкреслює вчителька.

Також важливо поступово створювати дитині режим, близький до шкільного.

“Почніть створювати дитині режим, який буде схожим на шкільний. Якщо дитина прокидається пізніше, ніж необхідно буде для школи, поступово рухайте години сну. Також привчайте дитину робити всі необхідні гігієнічні процедури та поживно снідати”, — каже Олена Лукаш.

Робоче місце, де першокласник займатиметься, є обов'язковим, не зайвим буде також привчати дитину зосереджено працювати хоча б 20 хвилин.

“Для цього не потрібно силою саджати дитину і змушувати її щось робити. Тренуватися можна у формі гри. Бавтеся зі своєю дитиною у школу та не забувайте хвалити її за виконані завдання”, — зауважує Олена Лукаш.

Дитина має знати, що школа — це місце, де діють певні правила, яких потрібно дотримуватися. Однак варто зважати, що сучасні першокласники вчаться у Новій українській школі, тому не потрібно вимагати від дитини, щоб вона говорила лише з дозволу вчителя чи завжди підносила руку.

“Тепер діти на уроці повинні мати живий діалог. Тому краще їх навчити не перебивати чи перекрикувати того, хто говорить, а уважно слухати й тільки після того, як інша людина закінчить, говорити своє. Також поясніть дитині, що вона може виходити в туалет на уроці. Для цього просто потрібно сказати вчителю, що є потреба вийти”, — ділиться Олена Лукаш.

Вона наголошує, що діти не повинні боятися першого вчителя – натомість повинні сприймати його другом, а також відчувати повагу.

“Учитель має стати для дітей другом, людиною, яка поведе їх у величезний світ знань, але учні мають відчувати межу дозволеної поведінки й знати, що вчитель за них відповідає. Тому поясніть своєму першокласнику, як звертатися до вчителя, попередньо обговоривши це з вашим вчителем чи вчителькою",— пояснює педагог.

Не варто сварити школярів за найменші помилки, оскільки це може розвинути у них страх невдачі.

"Діти тільки вчаться, і це нормально, що у них не виходить все одразу, що вони не завжди вміють себе поводити відповідно до соціальних норм. Треба розуміти, що помилки — це частина навчання. Тож будьте лояльнішими до своїх першокласників та підтримуйте їх на такому нелегкому шляху навчання”, — акцентує вчителька.

У віці, коли діти йдуть до школи, вони вже цілком здатні засвоїти основну інформацію про себе та свою родину. Тому варто переконатися, що дитина точно має базові знання про себе.

“Обов’язково дитина має знати своє ім’я та прізвище, дату народження, імена батьків. Також перед школою треба впевнитися, що дитині відома її домашня адреса, місто та країна, в якій вона живе”, — додає Олена Лукаш.

Вона наголошує, що також школяр або школярка повинні вміти орієнтуватися у просторі та часі, знати базові знання про світ. Важливо також уміти базово подбати про себе – знати, як потрібно користуватися носовичком, вміти застібати ґудзики чи розстебнути пасок.

Виконання цих нехитрих порад допоможе дитині легко адаптуватися до нових умов.

Раніше ми писали, скільки коштує зібрати дитину до школи.