RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Як обігріти квартиру без опалення: 9 лайфхаків, які не дадуть замерзнути

Перед дуже непростим опалювальним сезоном, який стартує 15 жовтня, українцям слід підготуватись самостійно, щоб у приміщенні було достатньо тепло.

"Апостроф" підготував 9 лайфхаків, що потрібно зробити, щоб провести зиму у теплі та комфорті.

1. Штори

Штори потрібно відкривати вдень для потрапляння сонячних променів, які природним способом опалюватимуть житлове приміщення. Пощастить у цьому випадку тим, у кого вікна виходять на сонячний бік. Увечері штори загороджуватимуть шлях холоду, але не варто перекривати ними батареї, інакше тепло від них доходитиме лише до підвіконня. Тому можна штори підняти у районі батарей.

Також можна додатково повісити ковдри на вікна та тонкі фіранки до штор, щоб максимально утримати тепло.

2. Вікна

На самі вікна слід наліпити плівку з бульбашок з повітрям, яка на 50% знизить тепловтрату. Для цього потрібно намочити скло і притиснути до нього плівку. Такий лайфхак буде порятунком для тих, у кого ще не стоять склопакети.

3. Утеплення поверхонь

Вдома можна також максимально використовувати щільний текстиль, наприклад трикотаж або махрові тканини. Можна постелити килим із щільної тканини, тепле покривало поверх ковдри та дивана. Приміщення з таким текстилем тримає тепло від трьох до п'ятої години, а тонкі тканини зможуть утримати його максимум на дві години.

4. Тепловідбивний екран із фольги

Для створення такого екрану потрібна будівельна фольга, яку кріплять на пінопласт. Екран відображатиме інфрачервоні хвилі від батареї у бік кімнати, проте це буде гірше гріти стіну, яка вбиратиме більше теплової енергії з повітря в кімнаті.

При тонких стінах і гарячій батареї, місце за стіною прогріється повністю і тепловтрати тільки посиляться. Тому екран, спрямовуючи тепло до кімнати, буде дуже хорошим помічником. Ефективність такого способу знижується зі збільшенням товщини стіни та зменшенням температури батареї.

5. Горщик над свічкою

Можна придбати керамічний горщик, який встановлюється над свічкою. Тоді тепло від свічки буде спрямоване не на стелю, а на місце кімнати.

6. Перекрита вентиляція

Відкриту вентиляцію, яка створює протяг, можна заклеїти магнітною кришкою, що кріпиться на решітку. Але ця порада підійде тим, у кого приміщення добре провітрюється і з інших джерел.

7. Кухонні прилади

На кухні завжди тепло від приготування, а також від постійної роботи холодильника. Чим холодніше в холодильнику, тим більше він тепла віддає кімнаті. Щоб зігрітися від газової або індукційної плити, можна поставити каструлю з водою, пари від якої не тільки прогріють приміщення, але і зволожать повітря.

8. Вентилятор

Щоб повітря не застоювалося, використовується вентилятор. Стельовий вентилятор може відігнати тепле повітря з верхньої частини приміщення у бік підлоги, тоді стане трохи тепліше. Не потрібно спрямовувати його на батарею, тому що результату від цього буде мало. Але якщо опалення тільки дали, такий спосіб швидко прогріє приміщення.

9. Термобілизна, грілка та гарячі напої

Також слід зігрівати додатково своє тіло. Крім теплої піжами слід одягати термобілизну. Дешевший спосіб зігріти тіло – грілка. Для цього потрібно налити в неї окріп і щільно закрити. Її також можна покласти в ліжко, і тоді через п'ять хвилин постіль буде вже теплою. Також можна використовувати замість грілки звичайну пластикову пляшку, але окріп може розплавити її, тому наливати в неї потрібно рідину не гаряче 60-70°С.

Крім того, зігріває кава та чай, а також ситні гарячі страви, наприклад, борщ. Спиртне ж не рекомендується вживати для зігрівання, оскільки коли розширені судини повернуться у свій нормальний стан, то стане набагато холодніше, ніж до цього.

Нагадаємо, що перед опалювальним сезоном цього року громадянам необхідно перевірити своє житло на енергоефективність, щоб не "опалювати вулицю", все одно замерзаючи і виплачуючи при цьому велику суму за комуналку. "Апостроф" дізнався, як можна буде платити менше, проте для цього необхідно докласти певних зусиль.