RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Інвалідність цивільного внаслідок війни: як її оформити

Українські військовослужбовці мають право на отримання грошової допомоги навіть у разі поранення, травм, інвалідності та часткової втрати працездатності, а ось у поранених цивільних все не так "райдужно".

Про це розповів Ігор Мірошниченко, голова громадської організації "Ерлайт", яка захищає права цивільних поранених.

При пораненні внаслідок бойових дій цивільному населенню реабілітація не гарантується, але з'являється право на пільги, безкоштовні ліки, санаторно-курортне лікування, пільги на оплату комуналки, грошові виплати.

"Такий статус - це вже зовсім інші критерії нарахування пенсії та соціальної допомоги", - зазначає правозахисник.

За його словами, на всю Україну навряд чи набереться 160 людей із таким статусом. І це при тому, що лік поранених іде на тисячі.

Вся справа в тому, що пораненому необхідно самостійно довести, що його поранення, яке призвело до інвалідності, отримано саме через війну, а не будь-які інші обставини. А ось довести це не так просто.

До міжвідомчої комісії при Міністерстві ветеранів, яка й надає статус особи, що отримала інвалідність внаслідок війни, потрібно надати купу документів: починаючи від висновків медико-соціальної експертної комісії і закінчуючи довідкою про несудимість, висновками медексперта та випискою з ЄРДР про відкриття кримінальної справи за фактом отримання поранень від боєприпасів.

"А поранені люди іноді навіть фізичних можливостей не мають цим займатися", – пояснює Ігор Мірошниченко.

Людям важко збирати документи й іноді потрібен індивідуальний супровід. Також постраждалому потрібна правова та інформаційна допомога. Окрім того, люди навіть не знають, що взагалі можуть на щось претендувати. "Наприклад, людина живе в глибинці, в селі, отримала поранення, живе і мучиться. Ну ходить він до місцевого лікаря, а лікар йому каже, що нічого він не доб'ється, не треба марнувати час. Інвалід, пенсіонер? Пенсію отримуєш? От і живи спокійно. Та це й зрозуміло, адже що менше звернень, то менше бюджетних грошей буде витрачено на таку категорію людей", - описав ситуацію він.

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Вийшов у магазин – потрапив під обстріл: чому влада забула про поранених цивільних"