RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Подолати блекаут: який електрогенератор вибрати для дому

Російські окупанти регулярно обстрілюють об'єкти критичної інфраструктури в Україні, через що зберігається загроза знеструмлення значної кількості територій. У зв'язку з цим варто вже зараз подбати про наявність електрогенератора вдома, аби завжди мати світло.

"Апостроф" з'ясовував, який електрогенератор краще обрати.

Для початку потрібно розрахувати потужність, щоб отримувати достатню кількість струму й не витрачати зайвого на паливо. Що треба зробити: виписати потужність усіх приладів вдома (її пишуть у техпаспорті чи інструкції), додати числа, прозапас додати до суми ще 15-20% - і так ви отримаєте необхідну потужність.

Які існують типи генераторів

Також слід визначитися, на якому паливі обрати генератор: дизель, бензин чи газ. Наприклад, дизельні генератори дорожчі на 20-30% за бензинові, але виробляють понад 5 кВТ потужності.

Бензинові генератори виробляють 3-5 кВт потужності, чого достатньо для електроприборів у квартирі й будинку. Бензиновий працює до 8 годин без перерви, але при цьому будуть значні витрати палива.

Газові генератори потребують газових балонів, від об'єму яких залежить кількість годин роботи.

Які є системи запуску генератора

Крім того, зауважити, що генератори мають різні системи запуску. Найпоширеніша - ручна. Її встановлюють на дешевих приладах, але для її запуску доведеться докласти зусиль.

Є ще електрична система, де треба просто натиснути на кнопку чи повернути ключ запалювання. Така модель буде дорожча за ручну, але значно зручніша у використанні. Якщо важливий комфорт, то можна обрати генератор із дистанційним запуском через пульт.

Для виробництв чи підприємств існує автоматична система запуску: якщо відбувся збій у електромережі, то генератор вмикається самостійно. Цей тип генератора найдорожчий.

Як обрати альтернатор

Альтернатор - механізм, що перетворює механічну енергію двигуна в електричний струм. Він може бути або синхронним, або асинхронним. Для першого характерні складна конструкція, висока ціна й разом з цим стабільні напруга, струм.

Водночас асинхронні альтернатори простіші в конструкції й дешевші, а також вони не бояться коротких замикань. Однак їх не слід використовувати з так званими "чутливими" пристроями.

Скільки коштують електрогенератори

У середньому електрогенератори продаються за 20-40 тисяч гривень у залежності від вищенаведених характеристик. При виборі потрібно орієнтуватися на цілі використання й сімейний бюджет.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що треба знати про обігрівачі, генератори й буржуйки.