RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Як краще зігрітися взимку: все, що треба знати про обігрівачі, генератори та буржуйки

Через повномасштабне російське вторгнення на українців чекає важка зима – температура у житлі буде нижчою за звичайну, також можливі перебої і з опаленням і електрикою.

Які обігрівачі існують, чим вони відрізняються один від одного та що краще обрати для конкретного житла, розповідає "Апостроф" із посиланням на "Економічну правду".

Усі обігрівачі можна розділити на дві категорії: електричні, що працюють від мережі, і твердопаливні, для яких потрібні вугілля або дрова.

Електричні обігрівачі

Конвектори - найпопулярніші обігрівачі серед українців, коштують 2-3 тис грн. Вони працюють завдяки конвекції повітря: холодне нагрівається всередині і піднімається вгору, а коли охолоджується та опускається вниз, процес повторюється. Високий попит на них пояснюється відносно невисокою ціною та простотою у використанні. Вони легкі і не вимагають монтажу. Залежно від потужності (зазвичай 1-2,5 кВт), їх вистачає для обігріву навіть великих кімнат площею понад 30 кв м.

Інфрачервоні обігрівачі є невеликі, потужністю до 1 кВт, і великі – панелі потужністю понад 2 кВт. Діапазон цін – 0,7-2,5 тис грн. Принцип роботи таких обігрівачів ґрунтується на випромінюванні хвиль в інфрачервоному діапазоні, подібно до сонця. Завдяки цьому в зоні роботи обігрівача нагріваються поверхні, які своїм теплом зігрівають повітря. Основні переваги такого способу обігріву подібні до конвекторів: їх легко встановлювати, можна обігрівати великі кімнати. Водночас, на відміну від конвекторів, тепло від роботи ІЧ-обігрівачів можна відчути швидше, адже нагрівання починається відразу після ввімкнення пристрою.

Масляні обігрівачі коштують 3-4 тис грн. Вони виглядають як мобільні радіатори, Усередині в них є мінеральна олія, яка нагрівається і випромінює тепло. Серед переваг – простота в експлуатації та встановленні, мобільність, здатність тривалий час утримувати тепло після вимкнення приладу завдяки теплоємності олії. Головний недолік – тривале нагрівання олії та металевого корпусу після ввімкнення приладу. При виборі моделі треба звертати увагу на потужність: у більшості масляних обігрівачів вона перевищує 2 кВт, що може виявитися не найкращим варіантом у часи великого навантаження на мережу.

Теплові вентилятори коштують 0,8-1,5 тис грн і працюють за таким принципом: повітря продувається вентилятором через нагрівальний елемент і нагріває приміщення. Вони невеликі, мобільні і можуть швидко нагріти невелику кімнату. Проте через невеликі розміри, значний шум під час роботи та високе споживання електрики теплові вентилятори не підійдуть для тривалого обігріву великих приміщень на відміну від конвекторів чи інфрачервоних обігрівачів.

Генератори

Унаслідок атак з боку росіян українці можуть зіткнутися з перебоями в електропостачанні, тому вони активніше купують генератори. Ці пристрої генерують електроенергію і працюють на бензині чи дизельному пальному.

Під час придбання генератора потрібно врахувати два фактори. Вихлопні гази унеможливлюють його роботу в приміщенні, тому потрібно мати відкритий простір для встановлення пристрою. Крім того, генератор створює гучний шум, що може заважати навколишнім людям і бути небезпечним в умовах війни.

Твердопаливні чи газові обігрівачі

Ці обігрівачі працюють на газі, дровах та вугіллі, що ускладнює їх використання в приміщенні та монтаж порівняно з електроприладами.

Буржуйки коштують 4-6 тис грн. Через наявність відкритого вогню їх не можна встановлювати у квартирі. Вони призначені лише для приватного будинку, де можна вивести димохід та облаштувати умови для безпечного розпалювання вогню. Проте через невеликі розміри буржуйка не здатна обігріти велику площу.

Твердопаливні та газові котли коштують 15-25 тис грн. Перші доступні лише для приватних будинків, другі працюють у квартирах. Вартість їх монтажу – кілька тисяч гривень. Оскільки газові котли потребують підключення до енергомережі, вони не зможуть працювати у випадку перебоїв у постачанні електрики.

Раніше ми писали, що повинно бути у квартирі на випадок форс-мажору взимку.