RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Кремлівська "система" гальмує: чим Росії загрожують протести у Дагестані

”Апостроф” передбачав спалах у Дагестані, коли писав про одноосібне рішення лідера Чечні Рамзана Кадирова припинити часткову мобілізацію на території ЧР.

Про це пише головний редактор "Апострофа", військовий оглядач Денис Попович.

Дане рішення могло бути продиктоване як особистими амбіціями Кадирова, так і прихованими процесами в самій республіці, що загрожують такими ж народними виступами. Після цього у дагестанців могло виникнути логічне запитання: "А що так можна було?".

Але не лише демарш Кадирова став каталізатором мітингів у Дагестані, упевнений Денис Попович.

Безладна мобілізація на війну з Україною породила спогади про історію поневолення російськими народів Кавказу. Звідси і відсилання до творчості Тараса Шевченка, і вигуки дагестанських жінок: "Загарбник шахідом ніколи не був", і звернення наступного змісту: "Сьогоднішній день показав, що всі ваші мільйони витрачені на те, щоб загасити світло Ісламу і зробити з нас рабів - пішли в унітаз!".

Крім того, у Дагестані дуже незадоволені кремлівським керівником республіки Сергієм Меліковим. Його називають гауляйтером і відкрито вимагають, щоб він забирався до Росії. Жителі національних республік РФ вважають, що росіяни бажають порозумітися з ними, гребуючи їх чоловіків на забій в Україну. Тож зерна протесту впали на благодатний ґрунт, - упевнений головний редактор "Апострофа".

Чи означає спалах на Кавказі, який, безперечно, розростатиметься, кінець путінського режиму? Сама собою навряд чи. Більше того, вона, найімовірніше, навіть не призупинить процес мобілізації у масштабах усієї країни, - не виключає Денис Попович.

Читайте також: Ще один регіон Росії протестує проти "могилізації": почалися бійки та затримання

З його слів, проблема тут в іншому. Централізована російська влада не підтримує багатозадачність. Оперативну пам'ять Кремля і так було перевантажено завданнями, пов'язаними із проведенням "спеціальної військової операції" в Україні. Не закінчивши один процес, на цю пам'ять завантажили ще й мобілізацію з усіма супутніми викликами.

Протестні спалахи на Кавказі, навіть якщо вони не розростуться у велике багаття – це ще один пучок вступних у втомлений мозок імперії. Наче старий комп'ютер система почне "гальмувати", приймати запізнілі рішення, сипатися, - навів аналогію військовий оглядач Денис Попович.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа" "Втомлений мозок імперії: куди приведуть Росію протести в Дагестані"