RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Криза у стосунках: психолог пояснила, чи треба зізнаватись у зраді та пробачати її

Зрада - це те, що може статися в стосунках. Такий негативний досвід має наслідки для подальшого життя, але їх можна мінімізувати.

Про те, чому люди зраджують і що робити в таких випадках, розповіла психологиня Ольга Кисленко для "Вікна".

Чому люди зраджують

"Кожна людина має свої певні потреби. Потреби в самовизнанні, підтримці, у славі, у комфорті та інше. Коли якась потреба не закривається у стосунках, а людина самостійно не може її закрити, вона шукає іншу людину, яка допоможе це зробити", - зазначила вона.

Читайте також: Головне – не перестаратися: дві помилки чоловіків, які можуть зруйнувати стосунки з жінкою

Водночас у суспільстві побутує поняття так званої "випадкової зради", мовляв, так склалися обставини: був(-ла) самотній(-ня), п’яний(-на) чи ще щось. Однак випадковостей не буває.

"На мою думку, найважчим періодом у стосунках є криза трьох та сорока років. Адже після 40 років деякі люди вириваються, умовно кажучи, з себе, і починають "надолужувати згаяне". За словами Ольги, криза трьох років вчить пару адаптуватись і приймати одне одного такими, як вони є. Але якщо один із партнерів не готовий прийняти, а починає зраджувати — потреба в прийнятті не закривається, і потрібно якось її реалізувати. Це може призвести до зради", - додала Кисленко.

Як зрозуміти, що зникла довіра

Зараз, коли партнери починають підозрювати одне одного в чомусь, вони одразу перевіряють телефони, соціальні мережі, читають листування. У такі моменти варто поставити собі запитання: "Навіщо я у стосунках з людиною, яка може зрадити в будь-яку секунду? Навіщо я обрала того, хто обманює, невже себе не поважаю?"

Якщо ви постійно перевіряєте телефон партнера, то ви тривожні й не довіряєте власному вибору. "Ваша" людина ніколи не піде на зраду, але примусове перетворення "не вашу" людину на "вашу" позитивних наслідків не матиме.

Чи треба зізнаватися у зраді

"Спочатку зізнайтеся собі. Потім вирішіть, чи інша людина заслуговує почути те, що ви хочете їй сказати. Краще від того, що ви скажете правду, стане тільки вам. Тому що тягар з серця впаде у вас, тоді як на іншу людину звалиться цей тягар. Зрадника може замучити совість — то він зізнається, а кохана людина, навпаки, відчує більший біль", - зауважила психологиня.

Чи варто пробачати зраду

З точки зору психології, не слід пробачати зраду. Однак якщо людина готова до цього, то рекомендується звернутися парі до сімейного психолога та проговорити всі проблеми й претензії.

"Не готові забути - не готові пробачити. Якщо минуле не залишиться в минулому, ви не побачите майбутнього", - наголосила Кисленко.

Деякі люди вирішують пробачити зрадника не тільки через велике кохання, а, наприклад, бо їм так комфортно, у них занижена самооцінка або вони залежні від зрадника.

"Інколи у зраджених може з’явитися відчуття помсти. Подальші стосунки у парі можливі, тільки якщо забути і йти далі. Але ті, хто не можуть забути, знаходять єдиний вихід в цій "боротьбі" — скласти рахунок 1:1", - додала психологиня.

При цьому деякі зрадники можуть жалкувати про свій вчинок. У такому разі їм варто проаналізувати й усвідомити помилки, і щодня робити приємні речі для коханої людини.

"Не можете зробити казку коханій людині — тоді взагалі не чіпайте її. Вона заслуговує на краще", - резюмувала експертка.

Раніше "Апостроф" писав, що психологиня назвала чотири ознаки швидкого розриву стосунків.