RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Додаткові дні до відпустки та "швидке" звільнення: в Україні запропонували змінити правила роботи

Мінекономіки розробило проєкт закону "Про роботу", який може замінити чинний Кодекс законів про працю. У ньому йдеться про спрощення процедури звільнення, зміни умови праці й правил оплати, а також збільшення тривалості відпустки.

Про це розповіли в матеріалі OBOZREVATEL.

Відпустка

Зараз в Україні офіціно встановлено щорічну оплачувану відпустку тривалістю 24 дні. У законопроєкті її тривалість хочуть збільшити до 28 днів.

Читайте також: Звільнення переселенців: як компенсувати невикористану відпустку

"Українцям же такий "подарунок" від законодавця доведеться відпрацьовувати. Наприклад, спростили можливість залучати працівників у неробочий час. А за роботу вночі платитимуть не за подвійною ставкою, а не менше ніж на 20% більше від звичайного окладу. Тобто у трудовому договорі можна передбачити й вигідніші умови, проте більшість роботодавців, імовірно, скористаються можливістю законно платити менше", - додали в матеріалі.

За словами заступника голови Федерації профспілок України Олександра Шубіна, у проєкті закону передбачено: мінімальна зарплата враховуватиме всі можливі доплати, і разом з цим запропонована формула розрахунку вихідних днів дозволить працювати шість днів поспіль.

Водночас варто зауважити, що в 2019 році було вирішено, що мінімалка - гарантований розмір зарплати, який не залежить від можливих доплат.

Звільнення з роботи

У запропонованому документі йдеться, що буде можливість змінювати суттєві умови праці (до них належить графік, посада, розмір зарплати) без попереднього повідомлення за два місяці, а також у трудовому договорі дозволять зазначати додаткові умови для звільнень.

Однак, на думку адвокатки й спеціалістки з трудового права Ганни Урусової, таке спрощення процедури посприяє легалізації праці: тобто коли працедавцю буде складно звільнювати працівників, то вони їх просто перестануть оформлювати офіційно.

"У жодній країні світу ми не побачимо, щоб профспілки давали згоду на звільнення працівників, які є членами такої профспілки. Це нонсенс запитувати згоду в того, хто не має інтересу її надавати. Нам потрібно зрештою покінчити з радянським минулим і створити трудове законодавство, яке відповідало б ринковій економіці

Питання легалізації праці робітників є, перш за все, економічним питанням. Тобто роботодавцю має бути вигідніше економічно прийняти працівника на роботу, ніж застосовувати інші форми співпраці з фізичними особами", – заявила вона.

При цьому представники профспілок категорично проти такого послаблення прав працівників.

Дисбаланс між правами працівника й роботодавця

У пояснювальній записці до законопроєкту вказано, що чинна система створює дисбаланс прав працівника й роботодавця. Тому трудовий кодекс дійсно потребує допрацювання.

Є завдання від уряду й парламенту розробити новий Кодекс законів про працю, тобто в одному документі передбачити умови роботи галузі, але в Кабміні розробили окремий законопроєкт.

"На наш погляд, шлях, яким пропонує йти міністерство, складний і непродуктивний", – пояснив представник профспілок.

Однак поки що законопроєкт лише за стадії обговорення.

Раніше "Апостроф" повідомляв, яку позицію займають суди у справах про звільнення українців під час війни.