RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Закінчуємо дачний сезон правильно: 7 справ, які потрібно встигнути завершити у жовтні

У жовтні садівники й городники завершують сезон, готуючи рослини до зимівлі. Проте не кожна людина знає, як правильно провести цей процес.

Ukr.Media поділилося порадами, що треба зробити в саду й на городі в жовтні.

Прибрати врожай пізніх сортів яблук і груш

Яблука й груші, які дозрівають у жовтні, не можна збивати з гілок палицею. Натомість краще збирати їх спеціальним пристроєм, який можна зробити своїми руками: насадити на жердину горлечкою обрізанох пластикової пляшки.

Читайте також: Справа не добровільна, а обов'язкова: поради щодо обрізання яблуні восени

Посадити плодові дерева й чагарники

Є загальні поради: мешканці північних регіонів можуть посадити нові рослини до 10 жовтня, центральних, західних і східних - до 15 жовтня, а от ті, хто займається садівництвом на півдні, можуть розтягнути посадкову кампанію до середини листопада.

Однак, якщо ви не вклалися в терміни, то висаджувати саджанці варто вже навесні, аби не ризикувати їхнім здоров'ям.

Провести обрізання дерев

Слід провести санітарні роботи, які врятують дерево від поламаних, пошкоджених чи сухих гілок. Але зауважте, що за одну обрізку треба видаляти не більше 25% крони. Якщо ж дерево потребує радикальної обрізки, то процедура буде доречна лише навесні.

Внести добрива

Кожні 3-4 роки потрібно вносити додаткові добрива незалежно від того, яку кількість їх було внесено в посадкому яму під час посадки саджанця. Зокрема, можна удобрити гноєм, компостованим добривом із мінеральним фосфором. У загальних рекомендаціях на 1 кв. м пристовбурового кола має припадати по 3-5 кг підживлення.

Посіяти підзимові сидерати

Сидерати насичують ґрунт азотом, пригнічують ріст бур'янів і "проводять" профілактику різним захворюванням. До того ж озимі сидерати допомагають затримувати на ділянці сніг, тобто необхідну вологу.

Для осіннього посіву варто використовувати морозостійкі культури, наприклад, злакові й бобові.

Оборобити сад

Для початку треба очистити стовбури і скелетні гілки дерева від мохів та лишайників, прибрати зайву кору. Потім обробити дерева розчином залізного купоросу (300 грам на 10 літрів води), а далі розвести у 10-літровому відрі води 1 кг аміачної селітри або 600-700 г сечовини і цим розчином обприскати дерева та землю під ними.

Перекопати пристовбурові плоди й міжряддя

Перекопування буде доречним на ділянці з важким, глинистим і неокультуреним ґрунтом. Легкий ґрунт можна просто розпушити, а піщаний взагалі не чіпати, бо йому вистачить весняної обробки.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як посіяти томати під зиму.