RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Як зареєструвати новонародженого онлайн: інструкція для батьків

В Україні новонародженого можна зареєструвати онлайн. Особливо це актуально для регіонів, де через повномасштабну війну з російськими окупантами зараз не проводиться державна реєстрація актів цивільного стану.

Про це повідомили у Міністерстві юстиції України.

Для реєстрації новонародженого необхідно підготувати відскановані або сфотографовані копії наступних документів:

1. Складена у довільній формі заява про державну реєстрацію народження. Заява про реєстрацію народження має містити відомості про:

  • дитині (прізвище, власне ім'я та (за наявності) по батькові, стать, дату народження, місце народження);
  • матері та батька (прізвище, власне ім'я та (за наявності) по батькові, дату народження, громадянство, зареєстроване місце проживання (за наявності), реквізити паспорта або паспортного документа, що засвідчує особу).

Якщо батьки дитини не перебувають у шлюбі між собою, підписана ними заява про державну реєстрацію народження вважається їхньою спільною заявою про визнання батьківства.

У разі народження дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, у заяві про державну реєстрацію народження щодо батька зазначаються лише його ім'я та по батькові.

Якщо заява про державну реєстрацію народження подається не батьками дитини або одним із них, додатково вказуються відомості про заявника (прізвище, власне ім'я та (за наявності) по батькові, реквізити паспорта або паспортного документа, що посвідчує особу). Подавати заяву крім батьків мають право близькі родичі дитини (брат, сестра, дідусь, бабуся, тітка, дядько) або їхні представники у разі надання завіреної відповідно до законодавства України довіреності.

2. Медичний документ, який є підставою для проведення державної реєстрації народження.

3. Інші документи, необхідні для реєстрації (копії паспорта, свідоцтво про шлюб тощо).

Документи потрібно надіслати на електронну адресу: [email protected].

Читайте також: В Україні можна знятися з реєстрації місця проживання: озвучено процедуру

Крім того, з травня в Україні у додатку "Дія" відновили можливість реєстрації дитини. Це актуально для мешканців більш безпечних регіонів України та потрібно зробити протягом 30 днів з дня його народження.

Як зареєструвати дитину онлайн

1. Зареєструйтесь або авторизуйтесь на порталі у кабінеті громадянина diia.gov.ua за допомогою електронного підпису.

2. Заповніть онлайн-форму та виберіть додаткові послуги.

3. Підпишіть заяву електронним підписом. Другому батькові потрібно підписати заяву своїм електронним підписом, якщо:

  • батько та мати дитини не перебувають у офіційному шлюбі;
  • батько та мати дитини мають різні прізвища;
  • батько та мати дитини зареєстровані за різними адресами (у разі замовлення послуги з реєстрації місця проживання дитини);
  • допомога при народженні, допомога багатодітним та/або компенсацію за згорток малюка отримуватиме мати, а заяву подає батько (і навпаки);

Посилання на заяву на порталі Дія надійде другому батькові на електронну пошту.

4. Заява про держреєстрацію народження автоматично надійде до відділу державної реєстрації актів цивільного стану (ГРАЦС) за адресою пологового будинку.

5. Як тільки свідоцтво про народження буде готове, ви отримаєте листа на електронну пошту. Забрати свідоцтво у відділі ГРАЦС може той батько, хто підписав заяву.

Як повідомляв "Апостроф", Міністерство цифрової трансформації України анонсувало появу нового документа у додатку "Дія" - витяг про місце проживання.