RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Не дадуть зголодніти і замерзнути: скільки зараз коштують газові пальники та які є види

Українцям, зважаючи на складний опалювальний сезон, слід звернути увагу на альтернативні способи обігріву. Зокрема, є різноманіття пальників та систем для приготування їжі.

"Апостроф" наводить характеристики пальників та ціни.

Усі пальники можна поділити на кілька типів:

  • газові (інтегровані системи, кемпінгові плити);
  • бензинові чи рідкопаливні пальники (гас, спирт, бензин, дизельне, авіаційне паливо);
  • пічки для твердих видів палива (турбопічки, інші аналогічні системи).

Газові пальники

Такі пальники є кількох підвидів та типів конструкції. Експерти вважають найбільш ефективними інтегровані системи. Завдяки їм вдасться швидко та просто нагріти воду, приготувати простф страви. Ключова перевага - мінімальна витрата пального (часто це - зріджений газ в різьбових балонах), економія ваги завдяки суцільній конструкції (пальник, казан, балон).

Незалежно від того - накручуються пальники на балон чи з’єднуються за допомогою шлангу - подібні за виглядом та функціоналом. Найпростіше їх уявити просто як мініатюрну газову комфорку. Простий газовий пальник найдешевший з усіх типів і, при якісній збірці - найнадійніший в роботі. Фактично не вимагатиме догляду.

Основний критерій для хорошої роботи газового пальника - якість пального чи газу. Так найдешевший пальник може працювати так, як 1-2 балони з якісним газом до нього. Тому популярним явищем є перезаправка газових балонів. Недолік перезаправлених балонів - газ загалом горить гірше в холодних умовах з низькою ефективністю. Під час повторної заправки заправляють простий пропан, суміш пропан-бутан.

Ціни

Рідкопаливні (мультипаливні) пальники

Рідкопаливні пальники різняться за типом палива. Однак, непросто розпалювати та є необхідність періодичних чисток (залежить від якості пального).

Пальник для рідкого спирту - не такий поширений, бо знайти для нього технічний спирт складніше, ніж бензин чи газ. Однак простота конструкції, де немає рухомих деталей чи механізмів - робить зручним у користуванні.

Мультипаливний пальник - це окремий підвид, хоч практично такий же, як і рідкопаливний. Нюанси в конструкції дозволять використовувати його зі звичайним газовим балоном, що значно зручніше. Проте через це - дорожчі. Перевага – підходить бензин, гас чи спирт.

Пальники для твердих видів палива

Такі пальники теж мають кілька основних типів. Найпростіші – для сухого спирту. Це практично підставка, на яку ставиться таблетка сухого спирту, а зверху казанок. Система проста, а відсутність деталей не засмутить поломкою чи чутливістю до вологих умов (адже пальне ніколи не відсиріє та легко розпалиться). Недолік - нижча ефективність горіння.

Турбопічки

Такий варіант підійде для любителів справжнього багаття, яке не шкодить природі та не залишить після себе випаленої землі. Для неї підійдуть будь-які дрова (гілки, тріски, шишки, кора), а також звичайні батарейки. Примітно, що коли пічка запалена, маленький моторчик загонить вентилятором повітря всередину, а це дозволяє використовувати мокру деревину. Недолік - потужність полум’я, як у бензинових пальниках, складно відрегулювати. Ще утворюється дим та кіптява. Проте існують унікальні турбопічки, що дозволяють під час використання навіть заряджати різні гаджети завдяки роз’єму USB.

Нагадаємо, у Києві опалювальний сезон розпочнеться у четвер, 20 жовтня.