RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Що має бути у договорі про оренду житла – практичні поради

Здаючи або знімаючи житло, важливо знати, як правильно скласти договір оренди, на які нюанси варто звернути увагу та уникнути штрафів та неприємностей. Ця інформація потрібна як орендодавцю, так і

Про це пише finance.ua.

Для того, щоб здати в оренду житло, потрібно обов'язково укласти договір найму, який, згідно із законодавством нашої країни, може бути усним. Разом з тим експерти рекомендують укладати цей договір письмово, прописавши всі моменти. Зразок такого договору можна знайти в Мережі або порадитися з фахівцями.

Читайте також: Житло у Києві знову подорожчало: скільки зараз коштує зняти квартиру

У ньому потрібно вказати ці пункти:

  • предмет договору;
  • права та обов'язки сторін;
  • вартість договору та порядок оплати;
  • відповідальність обох сторін;
  • терміни;
  • порядок розірвання чи пролонгації, і навіть - порядок вирішення спорів.

Цей список можна розширювати, але не можна обійтися без цих пунктів.

Предмет договору є фіксацією факту здачі у найм нерухомості. Потрібно вказати точну адресу та площу квартири чи будинку, підстави його передачі.

Ціна договору – вартість, яку здається житло. Потрібно вказати, чи фіксується ціна і на який час, чи можна її змінити і як це відбувається. Валютою розрахунків може лише національна валюта. Потрібно також вказати, чи входить в орендну плату ціна комуналки або за них потрібно заплатити окремо.

Відповідальність сторін. Тут треба зазначити, хто і за що відповідає. Наприклад, за справність комунікацій чи пошкодження майна. Крім того, слід передбачити, зокрема, відповідальність за дострокове припинення оренди або наявність сторонніх осіб у житлі. Продумайте, які ще можливі ризики у конкретній ситуації.

Термін дії договору. Не треба вказувати тривалі терміни оренди – експерти радять укласти договір на один рік. Крім того, потрібно вказати порядок розірвання договору та припинення оренди. Крім того, сюди можна вписати інші важливі припинення оренди житла.

Вирішення суперечок. Цей розділ вказує на те, як вирішуються суперечки між сторонами і зазвичай містить стандартні положення про право звернутися до суду. Чи можна обійтися і без нього, але чи варто економити кілька зайвих пропозицій? Іноді вони можуть бути дуже важливими.

Реквізити сторін. Потрібно зазначити у договорі реквізити сторін. Це прізвище, ім'я та по батькові, назви юридичних осіб, індивідуальні податкові номери, контакти. Крім того, зазвичай сюди потрібно додати копії особистих .

Нагадаємо, у українці вже цього року зможуть брати кредити на купівлю житла лише під 3% річних. "Апостроф" розповідав, що не так із цією програмою.