RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Виплата субсидій по-новому: як отримати переселенцям, біженцям та безробітним

Пенсійний фонд України з жовтня призначає, нараховує і виплачує субсидії та пільги.

Про те, що зміниться для українців після такого переходу, розповіла директорка департаменту соціального захисту населення Сумської ОВА Людмила Мусіяка Суспільного Суми.

Що зміниться для одержувачів виплат

За її словами, у призначенні та виплаті субсидій із 1 жовтня для україців нічого не змінилося: ПФУ автоматично перераховує субсидію із початком нового опалювального сезону.

Читайте також: Як українцям виплачують субсидії та соцдопомогу в умовах війни: влада пояснила

"Якщо домогосподарство одержувало субсидію і нічого в домогосподарстві не змінилося (склад сім`ї, придбання дорого вартісних матеріалів чи оплату покупок на понад 50 тисяч, наявності транспортних засобів, депозитів), то приходити до органів соцзахисту не потрібно. Якщо ж такі фактори є, то людині необхідно про це обов’язково повідомити органи соцзахисту за місцем проживання", - додала вона.

Крім того, одержувачі субсидій не відчують різницю, який орган перераховує їм кошти. Наприклад, уже в жовтня виплати робив Пенсійний фонд, тоді як призначення і нарахування було за органами соціального захисту. У листопаді в обов'язки ПФУ перейде й нарахування, а з грудня - і призначення, і нарахування, і виплата.

"Для громадян нічого суттєво не зміниться. Єдине, що коли з грудня людина потребуватиме звернення, то необхідно буде звертатися до органів Пенсійного фонду або до органів соціального захисту територіальних громад – не райдержадміністрацій. Крім того, залишилось право подачі документів на призначення субсидії, як через електронні сервіси, так і засобами поштового зв’язку", - сказала Мусіяка.

Як отримати субсидію для ВПО

Внутрішньо переселені особи можуть отримувати субсидію за фактичним місцем проживання, задля чого їм навіть не потрібно мати договір оренди житла. Достатньо лиш акту обстеження щодо фактичного проживання від спеціалістів у тергромаді.

"Це необхідно для того, щоб визначити склад сім`ї та підтвердити те, що зазначено у декларації, бо зареєстрованими у тому приміщенні можуть бути інші особи. Інші підходи і обмеження, щодо врахування доходів для ВПО такі ж, як і для інших громадян. Але їм можна призначати субсидії не за місцем реєстрації, а за місцем фактичного проживання з актом обстеження. При цьому дозвіл власника орендованого житла не передбачений чинним законодавством. Право на отримання субсидій мають і ВПО, які заселилися у соціальне житло", - запевнила директорка.

Чи можуть отримати субсидію біженці й безробітні

З жовтня відбулися такі зміни: люди, які перебувають за кордоном понад 60 днів під час воєнного стану в Україні, не втрачають право на субсидію.

Крім того, якщо людина протягом першого і другого кварталу 2022 року втратила роботу, звільнилася і стала на облік в центр зайнятості, то Пенсійний фонд не бере до уваги заробітну плату, а лише розмір виплати з безробіття.

Також варто зазначити, що державна допомога не впливає на призначення субсидій.

опомога ВПО не враховується. Інша допомога була від міжнародних організацій, вона також не враховується. І допомога тим, хто надав прилисток ВПО, також не враховується при призначенні субсидій", - резюмувала Мусіяка.

Раніше "Апостроф" повідомляв, кому підвищили суму компенсації за допомогу переселенцям.