RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Хто із чоловіків може виїхати з України для догляду за родичем: пояснення юриста

Юристи пояснили, як виїхати чоловікові призовного віку під час воєнного стану за кордон для догляду за родичем.

Про це йдеться на порталі B2Bconsult.

Читайте також: Незважаючи на мобілізацію: з України можуть почати випускати ще одну категорію чоловіків

З таким питанням до юрконсульстантів звернувся чоловік, який під час мобілізації вирішив оформити догляд за літньою людиною, знаючи, що так можна виїхати за межі країни.

"Виїзд за кордон по догляду за літньою людиною... Є рішення ЛКК, згідно якого, мене назначили надавати соціальні послуги (догляд) моєму літньому діду. Підкажіть, будь ласка, які ще документи потрібні, щоб виїхати разом з ним за кордон? І чи може він повернутись самостійно з іншою людиною? Чи саме я маю завезти його на територію України?", - написав він.

Фахівці підтвердили, що дійсно, з таким статусом можна перетнути межі країни. Так, у вересні уряд підтримав Постанову № 1044, яка передбачає зміни у Правилах перетину держкордону українцями. Зміни стосуються порядку перетину кордону особами, які супроводжують осіб, котрі потребують постійного догляду.

Однак, у даному випадку чоловік не відноситься до членів сім’ї першого ступеня споріднення, а другого. Через це не має права на виїзд за кордон.

Згідно з абзацом 9 п. 2-1 Правил перетину держкордону у разі введення в Україні надзвичайного чи воєнного стану виїжджати мають право особи, котрі потребують постійного догляду, однак у супроводі одного із членів родини першого ступеня споріднення за наявності документів про родинні зв’язки та висновку лікарсько-консультативної комісії медзакладу про потребу у постійному догляді чи в супроводі особи, яка здійснює постійний догляд. Це теж має бути підтверджено документами (посвідченнями та довідками) про одержання компенсації (допомоги чи надбавки) на догляд, чи висновком ЛКК про потребу у догляді та акту встановлення факту здійснення відповідного догляду.

Згідно з нормами Податкового кодексу, членами родини фізособи першого ступеня споріднення вважаються: батьки, чоловік чи дружина, діти фізособи, зокрема усиновлені. Другого ступеня споріднення - рідні брати, сестри, баба, дід з боку матері та батька, онуки.

Водночас згідно з пунктом 2-6 Правил перетину держкордону громадянами, у разі введення надзвичайного/воєнного стану право на перетин держкордону мають військовозобов’язані особи, котрі не підлягають призову в армію під час мобілізації.

Оскільки громадянин не підлягає мобілізації на підставі абз. 12 ч. 1 ст. 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", тому що зайнятий доглядом за особою, яка потребує цього, відтак може спробувати виїхати за межі країни.

"Тому, Ви можете спробувати виїхати за кордон не як супроводжуюча особа, а на підставі п. 2-6 Правил (як інша військовозобов’язана особа, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації). Але це буде можливо тільки в судовому порядку. В такому випадку виїзд за кордон можливий без супроводу особи, над якою здійснюється догляд. Вам потрібно буде приїхати на пункт пропуску без діда, але з документами, що підтверджують ваші з ним родинні зв’язки та здійснення догляду (рішення ЛКК), і наполягати на тому, що Ви бажаєте виїхати на підставі п. 2-6 Правил перетину кордону. І у випадку відмови, Ви зможете її оскаржити в суді (вимагайте надання Вам письмової відмови). Позитивні судові рішення в подібних випадках є", - зауважили юристи.

Раніше ми писали думки експертів, чи потрібно відкривати кордони для чоловіків призовного віку.