RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Мобілізація до ЗСУ: які є види "білого квитка" та кого звільняють від призову

Видача "білого квитка" ще не означає, що чоловіки повністю звільнені від загальної побілізації.

Про це йдеться у матеріалі "Телеграфа".

Військові квитки діляться на кілька типів і військовозобов'язаним громадянам можуть видавати "білі", які повністю або частково звільняють від військової служби. Разом з цим подібний документ не означає, що людина не може потрапити під загальну мобілізацію.

Читайте також: Не право, а обов'язок: жінки яких спеціальностей мають стати на військовий облік

Категорії "білого квитка" в Україні:

  • Категорія "В" (обмежена придатність) – призовники, які обмежено придатні до військової служби. Ця категорія громадян звільняється від проходження служби та записується у запас. У мирний час призову не підлягають. Кишкові інфекційні хвороби, вірусні інфекційні хвороби центральної нервової системи, вірусні геморагічні лихоманки, вірусні інфекційні хвороби з пошкодженням шкіри та слизових, гельмінтози, педикульоз та наслідки інфекційних та паразитарних хвороб, виявлені при проходженні служби у медичній комісії, є протипоказанням для військової служби у мирний період. А от у воєнний час, коли оголошено мобілізацію, такі громадяни вважаються обмежено придатними.
  • Категорія "Г" (тимчасова непридатність) – призовники, які не підлягають військовій службі за станом здоров'я тимчасово. Призовники цієї категорії отримують відстрочку від служби в армії, яка, своєю чергою, залежить від серйозності захворювання і може становити від 6 до 12 місяців. Такий "білий білет" видається після гострих хронічних захворювань, травм, операційних хірургічних втручань, порушень функціональності опорно-рухового апарату.
  • Категорія "Д" (повна непридатність) – призовники, які взагалі не можуть перебувати на обліку військової підготовки та повністю звільняються від служби. Йдеться про такі захворювання, як туберкульоз тяжкого ступеня, ВІЛ, сифіліс, шкідливі пухлиноподібні нарости, тяжкий ступінь цукрового діабету, шизофренія, епілепсія, даунатизм чи розумова недостатність, а також суттєві відхилення функціональності зорового та слухового апарату. шлунково-кишкового тракту, дефекти розвитку або повна відсутність верхніх чи нижніх кінцівок, відсутність життєво важливих органів, які були виявлені медкомісією або документально підтверджені. На отримання такого виду білого квитка можуть розраховувати також наркозалежні громадяни.

Під час проходження медичної комісії у центрах комплектування визначаються такі типи обмеженості до служби:

  • обмежено придатний до військової служби;
  • непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у час;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

В умовах воєнного часу, коли оголошується загальна мобілізація, люди, які "обмежено придатні до військової служби" та "непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час", можуть бути призвані до лав армії. Звільняються від військової служби лише ті українці, які отримали "білий квиток" категорії "Непридатний до військової служби, за винятком військового обліку".

Раніше ми розповідали, за яких умов роботодавець може не вручати повістку працівникові.