Через повномасштабне вторгнення Росії та регулярні обстріли українських міст українці ризикують залишитися без благ сучасної цивілізації – необхідно знати, як можна приготувати їжу, коли немає світла, води чи газу.
Про це повідомляє "Уніан".
Читайте також: Свічка не завадить: як українцям пережити обстріли енергооб'єктів
Перше, що необхідно зробити, - це запасти продуктами тривалого зберігання, такими як каші та супи швидкого приготування, консерви, паштети, консервовані овочі, хлібці, гранолу, сухарики. Крім того, потрібно розуміти, яких корисних речовин потребує організм. Так, навіть за відсутності благ цивілізації, можна підтримувати організм необхідними продуктами:
- жири - оливки, маслини, горіхи, насіння, бринза, фета, витриманий сир, олія, печінка тріски, сало, кокос шматочками чи стружками, арахісова чи інші горіхові пасти;
- білки - тофу/ соєве м'ясо, квасоля, сочевиця консервована, сушене м'ясо, сушена риба (промислово), печінкові паштети, м'ясні паштети, кисломолочні сири, сухе молоко, хумус;
- вуглеводи – хліб, хлібці, гречка коричнева, кус-кус, рисова локшина, піта, лаваш, вівсянка швидкого приготування, сухі сніданки, сублімовані каші, сублімовані супи з нуту, сочевиці, грибів;
- овочі/фрукти - морква, капуста, корейська морква, капуста квашена, огірки квашені, ікра кабачкова в банку, пастеризований вакуумний буряк, помідори, огірки, яблука, груші, апельсин, банани, томатні пасти.
Не зайвими також будуть і мед, варення, згущене молоко, шоколад, сушені фрукти - вони стануть не тільки смачною добавкою до страви, але також виступають і як додаткове джерело макро-і мікроелементів.
Крім того, по можливості необхідно купити собі туристичні газові пальники та кілька газових балонів. Такі пристрої будуть корисними як під час війни, так і після її закінчення, коли захочеться виїхати на природу або подорож із наметами.
За їх наявності раціон істотно можна розширити, приготувавши:
- варені яйця + каша швидкого приготування + свіжі або консервовані овочі;
- лаваш із сиром та зеленню + хлібці + консервована риба;
- квашена капуста або корейська морква + хлібці з паштетом + каша швидкого приготування;
- запарена вівсянка із сухофруктами та горіхами + йогурт + свіжі фрукти;
- варені яйця + хлібці + консервована риба + консервовані овочі.
На десерт можна з'їсти: хлібці з арахісової пастою, згущеним молоком або варенням; живильні батончики; печиво, сухарики або свіжі фрукти. Також на газовому пальнику можете приготувати собі чай, каву або підігріти молоко з медом.
На вулиці, на відкритому вогні в чавунному або алюмінієвому, а також каструлі з товстими стінками, можна приготувати:
- кашу з тушонкою та спеціями;
- суп з картоплею, крупою, м'ясом та спеціями;
- солодку кашу з родзинками та згущеним молоком;
- овочі, запечені у фользі;
- картопля з салом, смажені сосиски.
Також на багатті можна закип'ятити воду для чаю або кави.
Раніше ми писали, як українці за допомогою однієї свічки можуть обігріти кімнату.