RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Є обмеження: що треба знати про терміни та умови зберігання бензину та дизеля в каністрах

Унаслідок паливної кризи в Україні навесні цього року українці зробили чималі запаси палива, однак і бензин, і дизель мають термін придатності, через що їх варто використати до зими.

Про це розповів експерт консалтингової групи А-95 Артем Куюн.

За його оцінками, домашні запаси бензину й дизпалива становлять 20-30% місячного обсягу ринку в Україні. З точки зору енергетичнох безпеки країни, це чудово, однак нафтопродукти з час втрачають свої властивості, які особливо важливі в зимових умовах.

Читайте також: Автогаз продовжує дорожчати: на скільки може підвищитися ціна на АЗС

ензини розповзаються на компоненти, дизель мерзне. Тривале зберігання (1 рік та більше) – атрибут пального високої якості. А тепер давайте усвідомимо, що в розпал ажіотажу, коли з заправок вигрібали все, шо горить, туди далеко не завжди потрапляло пальне заводської якості. І саме в цей період люди формували свої нафтові поклади. То ж бочка дизеля чи бензину з фундаменту енергонезалежності може запросто перетворитися в неприємну проблему", - пояснив експерт.

Загальні рекомендації щодо зберігання палива вдома:

  • каністри з дизелем, залитим улітку, краще використати до морозів, щоб звільнити місце для зимового палива;
  • якщо дизпаливо почало густішати, то можна додати присадку (за плюсової температури й безпосередньо перед використанням);
  • слід оновити запаси бензину, який зберігається понад 6 місяців (не намагайтеся заощадити на дешевому паливі, ризикуючи справністю вашого авто);
  • настав час відмовитися від спиртового бензину;

"Якщо не впевнені чи не зіпсувалося пальне - налийте в бак трішки та спробуйте завести мотор. Якщо що, легше буде відкачувати або розбавити "свіжим"", - порадив Куюн.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як підготувати автомобіль до зими й морозів.