RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Як і чим заряджати мобільні телефони, якщо немає світла: названі джерела

Оператори стільникового зв'язку розповіли про принцип роботи мобільних мереж під час віялових відключень електроенергії.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на представників компаній lifecell та Київстар.

Читайте також: Ілон Маск зробив важливу заяву про роботу Starlink в Україні

Так у разі, якщо відбувається прогнозоване відключення або нетривала відсутність живлення, то мобільна мережа в автоматичному режимі переходить на резервні джерела, продовжуючи працювати кілька годин.

"Усі базові станції lifecell оснащені резервними джерелами живлення. Це акумуляторні батареї, які автоматично вмикаються, коли припиняється централізоване електроживлення. У середньому вони здатні забезпечувати автономну роботу базової станції від двох до пʼяти годин після вимкнення електроенергії (за умови повної зарядки)", - зазначають вони.

Проте, якщо відключення електроенергії тривале та охоплює великі площі, то заряду акумуляторів в базових станціях може не вистачати. Тому що акумуляторні батареї заряджаються доволі довго, а розряджаються швидко. Причиною цього є те, що навантаження на мережу оператора значно зростає, коли під час віялових чи екстрених відключень користувачі переходять із фіксованого інтернету на мобільний.

"Оператори скупили, мабуть, вже всі наявні акумулятори. В Європі так 100%. Однак коли електрика є пару годин на добу, жоден акумулятор не встигне зарядитись", - пояснюють у компанії.

Ще один варіант роботи мобільних мереж під час віялових відключень електроенергії - завдяки генераторам. Вони не вимагають підзарядки і від відключень електрики не залежать. Однак, з генераторами є низка труднощів.

"Після того, як батарея розряджається, обладнання підключається до генератора, кількість яких, на жаль обмежена", - пояснюють у lifecell.

Також за тривалої відсутності електроенергії робота базових станцій залежить від наявності генератора та палива для заправки, можливості його поповнювати до поновлення електропостачання.

"Наша команда постійно намагається збільшувати кількість батарей на технологічних майданчиках та встановлювати генератори, оперативно довозити паливо для їхньої безперебійної роботи, щоб люди мали можливість виходити на звʼязок за будь-яких умов", - наголошують у компанії.

Проблема не лише в генераторах, а в тому, що не на всі базові станції їх можна поставити. Їх можна обладнувати тільки на "наземних" спорудах.

"У містах велика частина обладнання мобільного звʼязку розташована на дахах промислових будівель, освітлювальних опорах, мостових переходах, тощо. Таке обладнання технічно неможливо підключати до дизель-генераторів. Тому у випадках тривалих відключень електроенергії абоненти стикаються зі складнощами в роботі послуг звʼязку, особливо - в густозаселених районах", - додають представники компаній.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Телефони українців перетворюються на "цеглу": чому зв'язок "вмирає" разом зі світлом