RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Мобілізація в Україні: у яких випадках призов до армії незаконний

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україні триває загальна мобілізація – однак деяких чоловіків призивають незаконно і це можна оскаржити.

Про це повідомляє учасник волонтерського руху "Адвокати ЗСУ" Роман Лихачов.

Він розповів про випадок, коли у серпні 2022 року Вінницький окружний адміністративний суд звільнив від служби чоловіка, на утриманні якого перебуває троє дітей та якого військовий комісар зарахував на посаду стрільця.

Читайте також: Мобілізація їх не торкнеться: дев'ять категорій українців, яких не заберуть на війну

"Уся справа в тому, що на момент мобілізації він нібито не надав у ТЦК інформацію, що підтверджує його право на звільнення від призову. Військкомат як аргумент використав ще й той факт, що одна дитина чоловіка не є її рідною, а тому нібито вона не може отримати право на звільнення", - зазначив Ліхачов.

Проте, згідно зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" за таких умов чоловік може бути призваний на військову службу виключно за його згодою та лише за місцем проживання.

За словами адвоката, той факт, що один із неповнолітніх дітей нерідний чоловікові, не є причиною для його призову.

"На його утриманні перебувають троє та більше неповнолітніх дітей. Той факт, що одна дитина не є рідною, не скасовує права на добровільну мобілізацію, адже в законі зазначено саме про "утримання трьох і більше дітей", а не про наявність біологічного зв'язку", – зазначив правознавець.

Пізніше було зафіксовано ще кілька подібних випадків у різних областях України.

Раніше ми писали, що Верховна Рада України продовжила військовий стан та загальну мобілізацію в Україні щонайменше ще на 90 днів.