RU  UA

Більшість цілей – підстанції: куди била ракетами Росія і що буде з графіками відключення світла

Масований ракетний удар Росії по інфраструктурі України 15 листопада - вже шоста хвиля атак, вона була наймасовіша і завдала багато шкоди. Були попадання критичної інфраструктури: більшість об'єктів - це підстанції, де пошкоджені трансформатори, вимикачі, роз'єднувачі, а також частково генерація.

Про це розповів виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі Апостроф TV.

"Одна з наших станцій на заході України також була пошкоджена, потрапили трансформатором, вивели його з ладу і він згорів. Зараз ситуація така, що станція не працює. У багатьох областях є проблеми зі світлом. На жаль, ситуація надскладна, але контрольована. Я думаю, що ця шоста хвиля атак вимагатиме якнайшвидшого відновлення, хоча воно буде точно найважчим", - зазначив він.

За словами Сахарука, він згоден з оцінками, що для повернення енергосистеми в стан до початку російських ударів потрібно 8-12 місяців.

"Якщо ми говоримо про тимчасові схеми, необхідні для того, щоб хоч якось подати напругу і люди хоч якийсь час протягом доби були зі світлом, то це я думаю буде раніше. Звичайно, є регіони, де такий суттєвий рівень руйнування , що навіть увімкнути не можна за тимчасовими схемами. Тут потрібно більше часу. Точно будуть погодинні відключення", - описав ситуацію виконавчий директор ДТЕК.

Він наголосив, що зараз потрібно працювати для того, щоб відійти від аварійних відключень і перейти на погодинні відключення і жити в цих погодинних відключеннях одночасно роблячи все можливе, щоб якнайшвидше відновитися.

"Чим більше ми відновимо, тим більше ми будемо готові до наступних обстрілів. Деякі об'єкти вже 3-4 рази були відновлені, а потім знову пошкоджені, але іншого виходу ми не маємо. Це тільки той спосіб, який дозволить нам пройти зиму, а ми її пройдемо, я сумнівів не маю", – каже Сахарук.

Він додав, що основний акцент окупантів зараз – руйнація підстанцій. Тому для того, щоб забезпечити українців електроенергією, щонайменше деякий час будуть потрібні більш часті та тривалі відключення, адже обсяг електроенергії зменшується. У міру збільшення обсягу електроенергії, який можна буде передавати, буде збільшуватися час, коли буде світло.

Читайте також: У нагоді стане навіть картопля: як "добути" світло і тепло при аварійних відключеннях

"Наразі потрібно готуватися до всього. На жаль, відключення можуть тривати і більше доби. Крім того, у міру зниження температури повітря зростатиме і споживання електроенергії і це споживання вимагатиме більшого обсягу відключень, щоб збалансувати попит та пропозицію на електроенергію. Це означає, що ми маємо швидко відновлюватися", - констатував виконавчий директор ДТЕК.

Він висловив думку, що потрібний "енергетичний Рамштайн". Багато хто хоче нам допомогти, а координація, необхідна для того, щоб перетворити обіцянки на конкретне обладнання, яке доїде до України – це зовсім нетривіальне фінансове та логістичне завдання.

"Як зробили зі зброєю, так само потрібно зробити з обладнанням для енергетиків, тому що зараз швидкість вироблення та доставки в Україну обладнання відіграватиме найбільше значення", - резюмував Сахарук.

Раніше "Апостроф" розповідав, як захистити техніку при аварійних відключеннях світла.