RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Коли води ніде немає: як видобути рідину для пиття в умовах війни

Українця розповіли, як бути в ситуації, коли немає доступу до чистої питної води. Особливо це стосується окупованих міст, де знищені комунальні системи і населення не завжди може отримати гуманітарні вантажі з водою.

Про екстрені способи збору води повідомляє "Телеграф".

Читайте також: Українцям розповіли, у разі чого може відбутися тотальний блекаут

Взимку можна топити сніг, збирати дощову воду, але можна використовувати інші методи.

Конденсування води

Експерти пропонують конденсувати воду з повітря кількома варіантами.

1 варіант

Знадобляться: пластикова плівка, контейнер для води, камінь, гілки із листям. На землі у сонячний день потрібно вирити яму завглибшки близько метра. У центрі поставити контейнер. Його треба накрити пластиковою плівкою, а в центр зверху над контейнером кладуть камінь. Вода конденсуватиметься і стікатиме в ємність. Щоб випаровування йшло активніше, можна накрити яму гілками з листям.

2 варіант

Можна скористатися водою, яку дерево дістає з глибини. Потрібен пластиковий пакет. Його надягають на гілку з листям і зав'язують або на невелике дерево. Вода при випаровуванні заповнить пакет конденсатом. Важливо розташувати його так, щоб листя не торкалося стін, а вода накопичувалася внизу.

3 варіант

На ніч температура падає і на речах виступає конденсат. Можна розвісити поліетилен над землею і на ньому може накопичитися волога.

Використання туману

На стовпах розміщується тонка мережа, з водяної пари, що проходить, вона вловлює конденсат. Під нею потрібно встановити судини для збирання води.

Вода з дерев

Навесні дерева наливаються соками і можуть стати джерелом води. У стовбурі потрібно зробити тонкий глибокий отвір та вставити циліндр. Це може бути стрижень від ручки. У нього треба засунути травинку, щоб вода збиралася і стікала в ємність.

Фільтрація води

Якщо вдалося дістати воду з природного джерела і вона не належної якості, наприклад, дощова, її можна відфільтрувати.

Найпростіший фільтр — із піску, каміння та тканини. У поліетиленовий пакет кладуть шарами пісок, каміння та тканину, ставлять під неї ємність та фільтр готовий. Якщо додати вугілля - воно прибирає неприємний запах.

Рідини організму

Найекстремальніший варіант вирішення нестачі води - відфільтрована людська сеча. Варто брати найменш концентровану – першу порцію сечі. Адже чим сильніша людина зневоднена, тим більше в її сечі солей. Відповідно вона стає більш отруйною.

Раніше "Апостроф" розповідав, яка ситуація зі світлом, водою та опаленням у різних регіонах України вранці 24 листопада.