RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

Всі новини

Чому "ручні відключення" не вирішать проблем блекауту: відповідь експерта

Відключення електроенергії в Україні відбуваються за рішенням державного підприємства "Укренерго", а виконують їх Обленерго незалежно від того, хто живе на лініях: чи то заможні українці, чи то пересічні.

Про це в коментарі сайту "Апостроф" сказав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"Укренерго" доводить ліміти живлення на кожен регіон, потім Обленерго вимикають цілі лінії - це відбувається швидко, щоб забезпечити баланс в енергосистемі країни. Однак така ситуація викликає невдоволення в українців через деяку несправедливість.

Читайте також: Менше світла - менші тарифи: платіжки українців за електроенергію різко зменшаться через блекаут

а рівні регіонів чи районів немає можливості ходити й заглядати в кожен будинок і вимикати в "ручному режимі". Рішення потрібно ухвалювати швидко й не вистачає часу займатись такими нісенітницями, як заглядати, де хто живе. Енергетики отримують завдання і дивляться, яка лінія скільки споживає, щоб вимкнути певний об'єм споживання. От за цис алгоритмом все й працює", - пояснив Омельченко.

Також він зауважив, що зараз українській енергосистемі допомогло б підняття ціни на електроенергію, наприклад, додаткові 100 гривень, які б платила середньостатистична родина за послуги, суттєво покращили б можливості відновлення енергетичної інфраструктури після ворожих ударів.

"Ще до повномасштабного вторгнення Росії практично всі енергетичні компанії працювали зі збитками, оскільки модель адміністративного регулювання була спрямована на забезпечення інтересів великих споживачів дешевої електроенергії. Це було зроблено, щоб підтримати політичний популізм завдяки дешевій електроенергії та щоб деякі трейдери заробили грошей. Інтереси інфраструктурних об'єктів, виробників енергії не враховувалися, а ті, які займаються розподілом – працювали з великими збитками. А зараз це й поготів. Бо є додаткові витрати, і коштів на відновлення інфраструктури немає. Добре, що нам допомагають закордонні партнери. Але ж вони не можуть на 100% забезпечити нас коштами", - наголосив експерт.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні з 2023 року хочуть підняти тарифи на електроенергію.