RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Багато не буде: експерт розповів, скільки ЗРК Patriot може отримати Україна від США

Незабаром США можуть ухвалити рішення про передачу Україні систем ППО Patriot, однак їхня кількість буде обмежена, зокрема, це зумовлено високою вартістю батареї комплексу - від 1 млрд доларів.

Про це "Апострофу" розповів головред видання Defence Express Олег Катков.

Україна - велика за площею держава з такими ж великими містами, тому для захисту лише умовно семи українських міст, які постійно обстрілюються з боку російських окупантів, знадобиться 20 батарей і 20 fire-units системи Patriot.

Читайте також: Patriot для України: навіщо нам нові ЗРК та чим вони відрізняються від С-300

"Кожен fire-unit складається з радара, командного пункту, автомобіля постачання та до 8 пускових установок. Тобто нам треба 20 батарей Patriot, якщо ми говоримо про створення надійного протиповітряного щита навколо кожного із 7 умовних міст. А якщо зважити на те, що ціна Patriot на експорт становить від 1 млрд доларів за батарею, то навіть два Patriot - це значний відсоток від тієї військової допомоги, яку передали США. А про 20 Patriot мова, швидше за все, не йтиме", - пояснив Катков.

Натомість Сполучені Штати передадуть таку кількість систем, яка буде оптимальною для захисту деяких об'єктів. До того ж їхня передача Україні може стати черговою сходинкою до отримання Збройними Силами західних винищувачів, місце базування яких потрібно б було ефективно обороняти.

мериканці дуже добре вміють рахувати гроші, і не віддають за принципом "нехай буде", а створюють прагматичну систему. Тому якщо ми розуміємо, що Patriot не може бути передано багато, але їх все ж таки передають, то можна обережно припустити, що це чергова сходинка до того, щоб Україна отримала західні винищувачі. Але для цього необхідно створити місце базування, яке потрібно захистити", - додав головред видання Defence Express

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Україна отримає системи Patriot лише як прелюдію - експерт з озброєнь