RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Миколай по Україні ходить: найцікавіші факти про шанованого Святого, що варто знати дітям

19 грудня християни східного обряду святкують День Святого Миколая. Це свято відзначають й нерелігійні люди, воно вважається дитячим - чемні малюки знаходять під подушкою подарунок, а неслухняні - різочку.

"Апостроф" розповідає найцікавіші факти про Святого Миколая.

Народився Миколай між 270 та 286 роками у Малій Азії в родині заможних людей, ще з дитинства вирішив присвятити себе Богу й став священиком у юні роки. Отримавши спадок від батьків, він роздав його бідним. Миколай сам шукав тих, хто потребує допомоги й робив це таємно. Пізніше він став єпископом у Мирах Лікійських, а під час гоніння християн,на початку ІV століття, був ув'язнений за віру. Помер, імовірно, у віці 65-70 років.

Вчені створили приблизну модель зовнішності Святого Миколая - його обличчя мало мужні риси, а очі були карі. Шкіра – оливкового відтінку, чітко виражене підборіддя і вилиці. Його приблизний зріст - 167 см. Святий носив дуже простий одяг, а зі свідчень його сучасників відомо, що обличчя Миколая випромінювало незвичайне світло.

Читайте також: Нехай береже вас від бід! Короткі вітання з Днем святого Миколая

На старих українських іконах можна побачити різні зображення Святого Миколая. Одним із найцікавіших є так званий Мокрий Миколай. У її основі історія "чудо про немовля в Києві", яке сталося не пізніше 1091 року. Вона розповідає про подружжя, яке на човні по Дніпру поверталося з паломництва у Вишгород. Дорогою жінка задрімала і упустила немовля у воду. У відчаї батьки дитини звернулись до св. Миколая з великою вірою, з проханням про допомогу. Наступного ранку дитина була знайдена неушкодженою, але мокрою - вона лежала перед образом св. Миколая на хорах Софії Київської.

Раніше "Апостроф" публікував яскраві листівки та відео до дня Святого Миколая.